Catedrale și mănăstiri din Moscova au devenit focare pentru COVID-19: Mai mulți ierarhi au murit infectați lde coronavirus în urma unor ceremonii la care a participat și Patriarhul Kiril

Catedrale și mănăstiri din Moscova au devenit focare pentru COVID-19: Mai mulți ierarhi au murit infectați lde coronavirus în urma unor ceremonii la care a participat și Patriarhul Kiril
Foto: Twitter

Clerul catedralei patriarhale din Moscova este supus controalelor medicale severe după ce protodiaconul Yevgeny Trofimov a murit, la scurt timp după ce preotul paroh Aleksandr Agejkin a decedat la rândul său. Aceștia au oficiat de curând liturghia împreună cu Patriarhul Kirill și alți episcopi și preoți.

Un alt membru important al clerului ortodo rus din catedrala patriarhală Elokhovo, Yevgeny Trofimov , a murit pe 25 aprilie din cauza infecției cu coronavirus. Primul dintre diaconii catedralei avea 61 de ani și era asistent medical profesionist; în 1990 fusese hirotonit diacon de patriarhul Aleksij al II-lea (Ridiger), la scurt timp după alegerea sa la tronul patriarhal, iar de atunci a fost cea mai recunoscută voce în solemnele liturgii, scrie asianews.it.

Moartea preotului paroh al catedralei, preotul Aleksandr Agejkin, care a avut loc câteva zile mai devreme, a stârnit multă emoție și o mare îngrijorare cu privire la soarta clerului ortodox rus. Înmormântarea sa a avut loc în aceeași catedrală patriarhală în spatele ușilor închise pe 22 aprilie. Patriarhia Moscovei a emis o declarație de condoleanțe, amintind de suferința mare a preotului în vârstă de 48 de ani. Până în ultima clipă, cu toate acestea, toate știrile despre infecția cu coronavirus au fost respinse.

La începutul lunii aprilie, Agejkin însuși acordase un interviu pe site-ul Pravda.ru în care își afirma încrederea în asistența divină în caz de infecție. Pe 3 aprilie a sărbătorit împreună cu patriarhul Kirill (Gundjaev), înainte ca patriarhul să încheie procesiunea „purificatoare” cu apă sfântă pe străzile Moscovei. Câțiva alți episcopi și preoți au participat la ceremonie și aproape toți se confruntă acum cu infecția cu virusul.

Biserica Ortodoxă rusă încearcă să ascundă datele despre preoții infectați

Știrile despre preoții afectați de pandemie sunt acum ascunse în mod decisiv, pentru a nu panica credincioșii. Pe 23 aprilie, la Patriarhie s-a format o comisie specială, dar în ultimele zile a încetat publicarea informațiilor despre numărul de preoți infectați. O declarație a purtătorului de cuvânt al patriarhalului, Vladimir Legojda, neagă orice cenzură și afirmă dorința patriarhului „de a coordona cu toate celelalte agenții de informare”.

Între timp, un alt apropiat al patriarhului, protoiereul în vârstă de 71 de ani, Vladimir Veriga, a murit și el din coronavirus. Veriga a fost directorul pentru distribuirea ajutorului umanitar patriarhiei în anii 90 și directorul spiritual al școlii iconografice Aleksandria. El a servit, de asemenea, ca părinte spiritual la maicile mănăstirii Kotkovo Protection, unde epidemia a infectat aproape toate maicile.

Pe 24 aprilie, primul colaborator al administrației patriarhale, mitropolitul Dionisij (Porubaj), care conduce și comitetul coronavirus, a fost transportat de urgență la spital de la mănăstirea Novospaski. Restul membrilor comitetului se asigură că Dionisij continuă să conducă grupul și din spital. În mănăstire mulți s-au dovedit pozitivi pentru coronavirus, deoarece există, de asemenea, o răspândire puternică a infecției în mai multe alte mănăstiri.

Episcopul Benjamin al Moscovei a murit la rândul său infectatd e COVID-19 după ce a fost internat în secția de terapie intensivă. În același timp, șeful adjunct al Departamentului sinodal al relațiilor bisericești al Patriarhiei Moscovei, părintele Nikolay Balashov, a anunțat într-o postare pe contul său personal de Facebook, că atât el, cât și soția sa au fost testați pozitivi pentru coronavirus.

Patriarhia Moscovei a anunțat, de asemenea, că Mănăstirea Serafimo-Diveevski a fost pusă în carantină începând cu 25 aprilie, deoarece au fost confirmate cazuri de coronavirus printre călugării, care au fost izolați în centrul medical al mănăstirii.

Mai multe mănăstiri din Ucraina au fost închise

Cel puțin patru mănăstiri ale Bisericii Ortodoxe din Ucraina (Patriarhia Moscovei), care au devenit puncte de contagiune pentru că au ignorat măsurile de combatere a bolii, au fost puse în carantină.

În ultimele săptămâni, aceeași măsură a fost aplicată și la alte trei mănăstiri, dintre care două sunt situate în capitală. Printre ele, faimoasa mănăstire Lavra din Kiev sau „Mănăstirea peșterilor”, care se află în inima capitalei și unde au fost înregistrate peste 140 de cazuri (adică un număr aproape egal cu jumătate din călugării săi), dintre care trei au fost cazuri fatale, scrie orthodoxtimes.com.

Biserica Ortodoxă din Ucraina, aflată sub patriarhia Moscovei, a ignorat în mare măsură guvernamentale de combatere a pandemiei. Mai mult nu a cerut credincioșilor să rămână acasă în timpul sărbătorilor de Paște, duminica trecută.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`