Câte centre de vaccinare anti-COVID va avea România și unde vor fi amplasate

Câte centre de vaccinare anti-COVID va avea România și unde vor fi amplasate
Sursa Foto: Hepta

Dinprimăvara anului 2021, în Româniava începe o amplă campanie de vaccinarea împotriva SARS-COV-2.Cel mai probabil, românii vor fi imunizați cu serul produs de Pfizer/BioNTech. În primele 6 luni ale programului de vaccinare, aproximativ 13 milioane de oameni ar putea fi vaccinați, adică aproximativ60-70% din populație, o proporție care ar însemna că viața și-ar putea relua cursul normal.

Câte centre de vaccinare anti-COVID va avea România

La nivelul întregii țări, vor fi deschise între 850 și 900 de centre de vaccinare, dar și câteva caravane mobile.Primii vor fi vaccinaţi lucrătorii din sectorul sanitar şi persoanele din grupele de risc.

„Vor fi şi caravane mobile care vor asigura vaccinarea persoanelor cu un acces limitat de vaccinare cum sunt cei din cămine, precum şi altă populaţie din anumite localităţi, unde deplasarea se face cu dificultate. Vor fi și centre de tip drive-through organizate în marile aglomerări urbane şi care deserveasc populaţia tânără, sănătoasă. Vor fi identificate spații în ideea de a asigura un flux cât se poate de mare pentru a putea asigura vaccinarea unui număr mare de persoane, pentru a ajunge astfel la limitarea substanţială a răspândirii virusului pe teritoriului României”, a spus Gheorghiţă.

Unde vor fiamplasate centrele de angajare

Până în prezent au fist identificate un număr de 302 centre de vaccinare anti-COVID, în unități sanitare, în vederea demarării imunizării personalului medical un număr de 597 de alte spații, în afara unităților sanitare, pentru etapele de II și III de vaccinare.

„Până în acest moment au fost identificate 302 centre de vaccinare în unităţi sanitare pentru demararea imunizării personalului medical şi 597 centre – în alte spaţii, în afara unităţilor sanitare, pentru etapele de vaccinare II şi III, conform Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19. În total, urmează a fi înfiinţate, conform datelor actuale, circa 900 de centre, urmând ca, în cursul acestei săptămâni, să se definitiveze numărul acestora la nivel naţional. Direcţiile de sănătate publică au termen ca, până mâine, 9 decembrie 2020, să transmită informaţiile finale privind identificarea spaţiilor în care vor fi înfiinţate centrele de vaccinare, dar şi privind resursa umană care va fi implicată în constituirea echipelor de vaccinare”, informează MS într-un comunicat de presă, potrivitAgerpres.

Pentru personalul medical vor fi înființate centre de vaccinare în spitalele județene și municipale. Pentru populația generală, vor fi în toată țara circa 850-900 de centre de vaccinare. În fiecare astfel de centru vor putea fi vaccinați câte 5000 de oameni pe lună, astfel încât mai mult de jumătate din populație să primească serul în șase luni.

Pentru două milioane de dozevor ajunge în Bucureşti, la Institutul Cantacuzinosau în unul dintre cele şase spitale militare care vor fi centre regionale, adică Iaşi, Braşov, Constanţa, Craiova, Timişoara şi Cluj Napoca. De acolo vor pleca mai departe, în primul rând în centre de vaccinare din spitale.

Programarea pentru vaccinul COVID-19

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, aprecizat că va exista un registru unic pentru persoanele care vor fi vaccinate. Programările se vor face electronic, prin telefon și prin intermediul medicilor de familie, iar în momentul programării, va fi făcută automat și programarea pentru cea de-a doua doză.

Campania de vaccinare anti-Covid în România s-ar putea încheia la mijlocul verii anului viitor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`