Catalonia declară stare de urgență din cauza secetei, extinzând restricțiile la Barcelona. În unele zone n-a plouat de 3 ani

Catalonia declară stare de urgență din cauza secetei, extinzând restricțiile la Barcelona. În unele zone n-a plouat de 3 ani
Sursa foto: Shutterstock

Rezervele de apă au scăzut sub 16%, autoritățile din regiune spun că în unele zone nu a plouat de trei ani. După mai mult de 1.000 de zile de secetă, guvernul catalan a anunțat în mod oficial starea de urgență, extinzând restricțiile de apă la Barcelona și regiunea înconjurătoare.

Barcelona se mobilizează să-și salveze copacii de la moarte

Anunțând măsurile, joi, Pere Aragonès, președintele catalan, a spus că în unele zone nu a plouat deloc de trei ani, descriind situația drept cea mai gravă secetă din istoria modernă. Rezervele de apă au scăzut sub 16%, un nivel suficient de scăzut pentru a declanșa declararea stării de urgență.

Măsurile deja în vigoare în nordul regiunii, inclusiv reducerea cu 20% a irigațiilor agricole și interzicerea udării parcurilor publice, vor fi extinse la Barcelona.

Piscinele publice și private se vor închide, cu scutiri pentru cele din centrele sportive, deși unele piscine se adaptează la utilizarea apei de mare. Parcurile nu vor mai fi udate, dar apele subterane vor fi folosite pentru a salva cei 35.000 de copaci ai orașului de la moarte.
Nu vor fi dușuri pe plajă și nici fântâni ornamentale.

Parcurile acvatice și patinoarele se vor închide, iar spălarea mașinilor va fi limitată la uz comercial. Restricțiile vor rămâne în vigoare cel puțin pentru următoarele 15 luni.

Situația din Barcelona ar fi mult mai gravă dacă nu ar găzdui cea mai mare fabrică de desalinizare din Europa, construită după ultima secetă gravă din 2008, care furnizează orașului 33% din apa potabilă. Încă 25% provin din apele reziduale reciclate.

Cu toate acestea, costă de trei ori mai mult să produci un litru de apă desalinizată prin osmoză inversă decât să preiei apă din râuri și rezervoare.

De asemenea, procedura consumă multă energie, care nu provine încă din surse regenerabile și, prin urmare, agravează problema principală prin poluare.

Turiștii consumă enorm de multă apă

Pe măsură ce restricțiile de la Barcelona se extind până în vară, este posibil să alimenteze resentimentele uriașe față de turiști.
Turiștii consumă mult mai multă apă decât locuitorii.

Cercetările efectuate de asociația hotelierilor au arătat că în 2016 un oaspete dintr-un hotel de cinci stele a consumat 545 de litri de apă pe zi, în comparație cu consumul rezidenților de 163 de litri. Asociația susține că consumul turistic a fost redus de atunci la 242 de litri.

Seceta nu se limitează la nord-estul Spaniei. În Andalucia, în sudul Spaniei, două veri succesive calde și secetoase au devastat recolta de măsline, reducând producția cu 50% și dublând prețul uleiului de măsline. Recolta de struguri a fost, de asemenea, slabă în mare parte din țară, deoarece până și vița de vie se luptă să supraviețuiască.

Șefii din industria turistică spun că, deși este ușor să arăți cu degetul spre terenuri de golf și piscine, 80% din apa Spaniei este consumată de agricultură.

Spania a avut întotdeauna perioade de secetă, dar climatologii sunt în mare măsură de acord că secetele devin mai lungi, în timp ce precipitațiile scad și temperaturile continuă să crească.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`