Cât va plăti România pentru 16 vehicule amfibii de asalt / SUA au aprobat vânzarea acestora

Cât va plăti România pentru 16 vehicule amfibii de asalt / SUA au aprobat vânzarea acestora
Sursa foto: Twitter - U.S. Marines @USMC

Certificatul necesar prin care se notifică Congresul cu privire la posibilitatea tranzacției a 16 vehicule amfibii de asalt a fost emis joi, 27 iulie, de Agenția de Cooperare în domeniul Securității Apărării (DSCA).

România va plăti aproximativ 120,5 milioane de euro, atât pentru vehiculele militare, cât și pentru echipamentele aferente.

Peste 100 de milioane de euro pentru 16 vehicule militare amfibii de asalt și alte echipamente

Tranzacția pe care SUA ar urma să o efectueze cu țara noastră include, pe lângă cele 16 amfibii de asalt, și lansatoare de grenade MK-19; sisteme de ochire termică (TSS) M36E T1; suport pentru aprovizionare (piese de schimb); echipamente de sprijin (inclusiv kituri pentru misiuni speciale/kituri de aplicaţii îmbunătăţite (EAAK)); instruire, manuale tehnice neclasificate, pachete de date tehnice, suport şi asistenţă tehnică şi de inginerie (inclusiv servicii tehnice de inginerie pentru contractanţi (CETS); şi alte elemente conexe de sprijin pentru programe şi logistică, potrivit libertatea.ro.

Vânzarea propusă către România ar sprijini obiectivele de politică externe și de securitate ale SUA, dar va contribui și la îmbunătățirea securității unui aliat al NATO. „Este vital pentru interesul naţional al Statelor Unite să ajute România să dezvolte şi să menţină o capacitate de autoapărare puternică şi pregătită”, arată comunicatul DSCA.

„Vânzarea propusă va îmbunătăţi capacitatea României de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare prin modernizarea şi asigurarea capacităţii expediţionare continue a României de a contracara ameninţările regionale”, spun autoritățile americane.

Până acum nu este stabilit niciun contractant principal pentru potențiala vânzare și nici nu există vreun acord de compensare propus cu aceasta, potrivit Pentagonului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`