Cât este adevăr și cât este ficțiune în serialele istorice
Serialele cu tentă istorică au luat cu asalt piața cinematografică, fiind extrem de apreciate și par să îi fascineze pe cinefili. Arheologii au declarat că regizorii se apropie de realitate destul de mult. În ultimii ani, regizorii țin la aceste detalii și angajează specialiști care respectă realitatea istoric.
În ultimii ani, cinefilii amatori de istorie au avut ocazia să vadă transpuneri ale marilor cronicari antici, regizorii dând viață unor personaje precum Ragnar Lothbrok sau pontifii corupți din familia Borgia, informează Adevărul.
„Aceste seriale respectă tot mai mult realitatea istorică. Acest lucru este luat mult mai în serios decât acum ceva vreme. Producătorii din spatele acestor populare seriale au ajuns chiar să angajeze specialişti care să îi ghideze”, precizează Radu Zăgreanu, cercetător şi arheolog din cadrul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.
Potrivit cercetătorului, elementele care se îndepărtează de realitatea istorică țin de povești, care, în general, sunt romanțate. Unul dintre cele mai cunoscute astfel de seriale este „Vikings”, care spune povestea războinicului Ragnar. Potrivit surselor, acesta chiar a existat, cronicarul danez Saxo scriind despre el. Cronicarul o amintește și pe Lagerda, despre care se spune că avea curajul unui bărbat, luptând cu părul despletit.
Cum apare și în serial, femeile războinicile nu erau o raritate în cultura vikingă. Acestea erau numite „fecioarele cu scutul” și luau parte la lupte și raiduri și erau respectate de către bărbați, fiindcă ele erau cele care dădeau naștere fiilor și viitorilor războinici și conducători.