Cât de mare e pericolul unei confruntări NATO – Rusia după incidentul din Polonia soldat cu 2 morți. Analiză „The Guardian” (VIDEO)

Publicat: 16 11. 2022, 08:32
Actualizat: 16 11. 2022, 08:33
Imagine din satul polonez în care au căzut două rachete. Captură Video: EdwarD / Twitter

Dacă într-adevăr două rachete rusești au lovit în Polonia, ucigând doi oameni, ar fi pentru prima dată când arme ale rușilor cad pe teritoriul NATO. Așa ceva nu s-a întâmplat niciodată în timpul Războiului Rece, căci atât Statele Unite, cât și Uniunea Sovietică erau conștiente de implicațiile unei erori sau ale unui calcul greșit. Însă Rusia lui Vladimir Putin e o putere nucleară mult mai puţin previzibilă decât URSS, așa că acum pericolul e la cel mai înalt nivel după criza rachetelor din Cuba, după cum chiar președintele american Joe Biden a spus, scrie Julian Borger, specialist în politică externă al „The Guardian”.

Reacția Poloniei după ce doi cetățeni i-au fost uciși de rachete

În opinia jurnalistului, e puțin probabil ca incidentul de marți seară să ducă la o confruntare directă NATO – Rusia.

Guvernul polonez a transmis că încă investighează ce s-a întâmplat, iar biroul preşedintelui Andrzej Duda – că ia în considerare invocarea Articolul 4 din Tratatul fondator al NATO, care permite oricărui membru să solicite consultări urgente ale Consiliului Nord-Atlantic.

În schimb, polonezii nu au menționat Articolul 5 din Tratat, care prevede că un atac armat asupra unui membru e un atac asupra tuturor şi care ar fi mecanismul de escaladare către un război NATO – Rusia.

De ce nu poate fi invocat Articolul 5 din Tratatul NATO

Ivo Daalder, fostul ambasador al SUA la NATO, a declarat că Articolul 5 nu poate fi invocat de un singur stat membru, ci e nevoie de consensul aliaţilor.

Și chiar dacă s-ar ajunge la concluzia că rachetele care au lovit în Polonia erau ruseşti, şi nu interceptoare antirachetă ucrainene, nu ar fi vorba de un „atac armat” prevăzut în Articolul 5.

„Atacul armat deliberat e un lucru real. Două rachete de croazieră sau balistice lansate greşit nu reprezintă un astfel de atac”, a explicat William Alberque, director de strategie, tehnologie şi control al armelor la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice.

Țările NATO ar putea crește ajutorul pentru Ucraina, după incidentul din Polonia

Până acum, consensul larg al NATO a fost că escaladarea rusă ar duce la o intensificare a livrărilor de arme către Ucraina, fapt ce ar descuraja imprudența rusă. Cel mai probabil, același răspuns va fi și de data aceasta, scrie jurnalistul „The Guardian”.

Incidentul de marți seară a readus în actualitate apelurile, mai ales ale ucrainenilor și ale balticilor, pentru o zonă de interdicţie aeriană deasupra vestului Ucrainei, asigurată de apărarea aeriană a NATO. Numai că față de această idee ar exista o opoziție fermă din partea SUA și a altor membri ai alianței.

Riscurile unei confruntări NATO – Rusia rămân

Jurnalistul Julian Borger mai precizează că riscurile unei ciocniri NATO – Rusia rămân în continuare reale.
Ucraina are tot interesul să lege cât mai strâns NATO de lupta sa pentru suveranitate și integritate teritorială.

De partea cealaltă, Putin e tot mai disperat după umilințele suferite pe câmpul de luptă, iar propagandiștii ruși cer o confruntare pentru a face uitate înfrângerile din ultima vreme.

În timp ce Ministerul rus al Apărării a transmis că nu are nicio legătură cu rachetele ce au lovit în Polonia și că totul e doar o provocare, Margarita Simonian, şefa canalului de propagandă Russia Today, nu și-a ascuns entuziasmul: „O ţară NATO e atât de prost apărată, încât oricine o poate lovi accidental cu orice şi NATO nici măcar nu va şti cine a lovit-o, cu ce şi de ce”.