Cât de îngrijorătoare este de fapt o alianță Putin – Kim Jong Un? Rusia, China și Coreea de Nord ar putea să organizeze exerciții militare comune, similare cu cele efectuate de SUA, Coreea de Sud și Japonia

Cât de îngrijorătoare este de fapt o alianță Putin - Kim Jong Un? Rusia, China și Coreea de Nord ar putea să organizeze exerciții militare comune, similare cu cele efectuate de SUA, Coreea de Sud și Japonia
Kim Jong-un, alături de Vladimir Putin / Hepta

Planurile anunțate de liderul nord-coreean Kim Jong Un de a vizita Rusia în această lună au provocat îngrijorare în rândul SUA și al aliaților săi. El și președintele Vladimir Putin intenționează să discute despre posibilitatea ca Coreea de Nord să furnizeze Moscovei arme pentru a-și sprijini războiul din Ucraina, spun oficialii americani, citați de BBC.

Cea mai îngrijorătoare solicitare pe care o poate face Kim este ca Putin să-i ofere tehnologie pentru programul său de arme nucleare

La suprafață, un acord privind armele între Coreea de Nord și Rusia are un sens pur tranzacțional.
Moscova are nevoie disperată de arme, în special muniție și obuze de artilerie, pentru războiul din Ucraina, iar Coreea de Nord are o mulțime din ambele.

Pe de altă parte, Coreea de Nord, în urma sancțiunilor, are nevoie disperată de bani și mâncare. După trei ani de închidere a frontierelor, ca să nu mai vorbim de întreruperea discuțiilor cu Statele Unite în 2019, țara e mai izolată decât oricând.

SUA avertizează de ceva timp despre un posibil acord de arme între cele două țări, dar o întâlnire la nivel de lider între Kim Jong Un și Vladimir Putin propulsează acest lucru într-un nivel superior.

În timp ce prioritatea SUA, pe termen scurt, pare să fie împiedicarea armelor nord-coreene să ajungă în prima linie în Ucraina, la Seul, îngrijorarea este legată de ceea ce va obține Coreea de Nord în schimbul vânzării armelor sale Rusiei.

Foto: Hepta – DPA Images

Cu Rusia într-o situație disperată, Kim va putea obține un preț ridicat. Poate că ar putea cere sprijin militar sporit din partea Rusiei.

Ieri, serviciul de informații din Coreea de Sud a informat că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a sugerat ca Rusia, China și Coreea de Nord să organizeze exerciții navale comune, similare cu cele efectuate de SUA, Coreea de Sud și Japonia, pe care Kim Jong Un le detestă atât de mult.

Kim ar putea, de asemenea, să poată apela la resursa de arme rusești în viitor. Dar, de departe, cea mai îngrijorătoare solicitare pe care o poate face Kim este ca Putin să-i ofere tehnologie sau cunoștințe avansate privind armele, pentru a-l ajuta să facă progrese cu programul său de arme nucleare.

El încă se luptă să stăpânească armele strategice cheie, în principal un satelit spion și un submarin cu arme nucleare.

Cu toate acestea, oficialii de la Seul cred că o cooperare la acest nivel este puțin probabilă, deoarece ar putea ajunge să fie periculoasă din punct de vedere strategic pentru Rusia.

Dacă Rusia plătește în petrol și alimente, poate reînvia economia Coreei de Nord

Yang Uk, cercetător la Institutul Asiatic pentru Studii Politice, a remarcat că, chiar dacă Rusia nu vinde arme Coreei de Nord în schimb, ar putea să-i finanțeze programul nuclear. „Dacă Rusia plătește în petrol și alimente, poate reînvia economia Coreei de Nord, care, la rândul său, ar putea întări și sistemul de arme al Coreei de Nord. Este o sursă suplimentară de venit pentru ei pe care nu o aveau până acum”.

Yang, expert în strategie militară și sisteme de arme, a adăugat: „De 15 ani am construit o rețea de sancțiuni împotriva Coreei de Nord, pentru a o împiedica să dezvolte și să comercializeze arme de distrugere în masă. Acum, Rusia, un membru permanent al Consiliul de Securitate al ONU ar putea duce la prăbușirea întregului sistem”.

Pe măsură ce sancțiunile au fost intensificate, Coreea de Nord a devenit din ce în ce mai dependentă de China pentru a închide ochii la cei care încalcă sancțiunile și pentru a-i oferi ajutor alimentar.

În ultimul an, Beijingul a refuzat să pedepsească Coreea de Nord pentru testarea armelor la Consiliul de Securitate al ONU, ceea ce înseamnă că a reușit să-și dezvolte arsenalul nuclear fără consecințe grave.

Coreea de Nord oferă Beijingului o zonă tampon utilă între ea și forțele americane staționate în Coreea de Sud. Dar Coreea de Nord a fost întotdeauna neliniștită să depindă prea mult doar de China. Cu Rusia în căutarea unor aliați, Kim are acum șansa de a-și diversifica rețeaua de sprijin.

Și cu Rusia atât de disperată, liderul nord-coreean ar putea simți că poate cere concesii și mai mari de la Moscova decât poate de la Beijing. Putin ar putea fi de acord să păstreze tăcerea în fața unui test nuclear nord-coreean, în timp ce acesta s-ar putea dovedi un pas prea riscant pentru președintele chinez Xi Jinping.

Dar există încă un semn de întrebare dacă întâlnirea va avea loc. Kim nu părăsește Coreea de Nord des sau ușor. Este paranoic în ceea ce privește securitatea sa și consideră că călătoriile în străinătate sunt pline de pericole.

Pentru ultimele sale călătorii internaționale la Hanoi pentru a-l întâlni pe Donald Trump în februarie 2019 și pentru a-l întâlni pe Vladimir Putin la Vladivostok în aprilie 2019 – a mers într-un tren blindat. Călătoria la Hanoi a durat două zile prin China.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”