Cât de infecțioși sunt vaccinații anti-Covid? Ce spun specialiștii cu privire la transmiterea bolii

Cât de infecțioși sunt vaccinații anti-Covid? Ce spun specialiștii cu privire la transmiterea bolii
Foto: Hepta - Zuma Press / Saman Abesiriwardana

Este un fapt bine cunoscut că, momentan, vaccinul anti-COVID nu te protejează complet împotriva bolii. Specialiștii OMS au transmis că vaccinarea anti-COVID nu-i protejează complet împotriva bolii, ci doar că fac forme mult mai ușoare, lăsând sistemul de sănătate liber pentru cei ce au nevoie de intubare și îngrijiri medicale.

Conform unui studiu al publicației The Atlantic, se arată că vaccinarea are un aport foarte important în privința infectării și gradului de transmitere a virusului.

Mai mulți pozitivi nevaccinați, decât vaccinați

Conform studiului publicat de către Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, se arată că 74% dintre cazurile COVID au fost depistate în rândul persoanelor nevaccinate. De asemenea, CDC a recomandat cetățenilor SUA să poarte în continuare măști și să se protejeze, mai ales dacă vaccinații pot răspândi și ei boala.

După trei luni, s-a observat că cei vaccinați împrăștie mult mai greu boala, deoarece se infectează mult mai greu decât cei nevaccinați, a notat publicația The Atlantic.

Conform CDC, persoanele care contractau boala erau, în cele mai multe cazuri, nevaccinate. Cu un procent de șase ori mai mare decât persoanele vaccinate.

La nivel local, potrivit unui raport INSP privind evoluția cazurilor de COVID-19 în perioada 25-31 octombrie 2021, 89,7% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate.

Riscul de transmitere a bolii, mai mic în cazul vaccinaților

Chiar dacă un vaccinat se îmbolnăvește, e mai puțin probabil ca acesta să împartă boala, se arată într-un studiu al Institutului de Sănătate Publică din Olanda.

În studiul The Atlantic, imunologul Ross Kedl, profesor la Universitatea din Colorado, a observat că persoanele observate cu vaccinul celor de la Pfizer sau AstraZeneca au șanse mult mai mici de a răspândi virusul.

Chiar dacă două persoane, una vaccinată și una nevaccinată, au aceeași încărcătură virală, nu este un factor imperativ ca aceștia să împartă virusul în mod egal, o explicație fiind că vaccinații sunt purtători de particule virale mai puțin infecțioase.

„Informațiile sunt foarte clare că indivizii vaccinați transmit virusul mai puțin decât cei nevaccinați”, declară pentru The Atlantic și Christopher Byron Brooke, profesor asistent la Universitatea din Illinois.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`