La nivel mondial, ecologiștii trag semnale de alarmă cu privire la riscul de extincție al mai multor animale de pe Terra. Dezvoltarea zonelor urbane și implicit, intervenția în mediul de viață al animalelor sălbatice, vânătoarea și poluarea dau peste cap ecosistemele. Pentru a evidenția pericolul, un artist a realizat un proiect foarte ingenios.
O serie de fotografii ale unor specii pe cale de disparițieoferă privitorului o imagine mai clară despre această problemă. JJSmooth 44 este autorul galeriei, pe platforma Imgur, care explică foarte simplu cât de mare este riscul ca animale precum câinele sălbatic african, leopardul de Amur și țestoasa verde să dispară. Cu cât este mai pixelată fotografia, cu atât riscul de extincție este mai mare, prin faptul că numărul de exemplare este foarte mic.
Elefantul asiatic se numără printre animalele care se prezintă „cel mai bine” din punct de vedere al numărului de exemplare, cu 40.000 – 50.000. Chiar și așa, populația a scăzut cu 50% în ultimele 3 generații. Tigrul de Indochina se află într-un scenariu mult mai nefericit. Mai există doar 600-650 de exemplare. Același lucru se poate spune și despre dihorul cu picioare negre. Au mai rămas doar 300 de exemplare. Atât de gravă este problema încât pentru ultimele două animale menționate, fotografiile sunt atât de pixelate încât nu se poate distinge mai nimic.
În marea majoritate a statelor de pe continent, populația de urși reprezintă doar câteva zeci de exemplare, iar în alte cazuri, pot fi numărate pe degetele de la o mână. Guvernul României are în vedere un „recensământ” al urșilor din țară, pentru a putea stabili planul de acțiune.
Iulian Stana, secretar de stat la Ministerul Mediului, a oferit mai multe detalii pe marginea acestui subiect, pentru B1.ro.
„Vom face determinarea genetică a populației de urși și vom știi exact câți urși avem, respectiv măsurile pe care va trebui să le luăm. Proiectul va dura doi ani, dar după un an, ar cam trebui să știm ce înseamnă efectivele de urși în România.
Dacă habitatele din România nu suportă decât 20-30-40-50% din populație, va trebui să intervenim și să reglăm. Este clar, dacă nu vom interveni, vom avea o problemă. Nu putem doar să protejăm ursul, ci și omul. Ministerul Mediului asta își dorește, ca acest animal, care poate oricând să devină agresiv, să trăiască în coexistență cu omul.
Cel mai probabil, dacă se va constata că numărul este foarte mare, vom interveni prin acordarea unor cote de vânătoare, așa cum se face și în alte țări.
Este clar că dacă numărul de indivizi va fi unul echilibrat la nivel de habitat, aceste animale nu vor ajunge în mediul urban. De asemenea, nu se va mai întâmpla asta nici dacă oamenii vor înceta să-i mai hrănească. Să vă dau un exemplu: În anumite județe sunt taximetriști care hrănesc urși intenționat, pentru a duce turiștii străini acolo, pentru poze. Siguranța omului este prioritară. Și dacă vezi un urs la 200 de metri de tine, tot trebuie să-ți fie frică, pentru că poate atinge o viteză de 40-50 km/h”, a declarat oficialul Guvernului pentru B1.ro.
În România ar fi 6.500-7.000 de exemplare de urs, potrivit estimărilor ecologiștilor.