Cât costă un Bitcoin azi. Ce a dus la prăbușirea criptomonedei

Cât costă un Bitcoin azi. Ce a dus la prăbușirea criptomonedei
Sursa Foto: Hepta

Prețul Bitcoin a scăzut sub 34.000 de dolari pentru prima dată în trei luni miercuri, după ce China a impus restricții noi asupra criptomonedelor. Beijingul a interzis băncilor și firmelor de plăți să ofere servicii legate de tranzacții cripto-valutare.

Prețul Bitcoin s-a prăbușit din cauza restricțiilor impuse de China

De asemenea, a avertizat investitorii împotriva tranzacțiilor speculative cu criptomonede. Prăbușirea a urmat altor scăderi ale Bitcoin de peste 10% săptămâna trecută după ce Tesla a spus că nu va mai accepta moneda.

Miercuri după-amiază, Bitcoin a recuperat o parte din teren, deși a scăzut cu -10,4%, la 38.131 dolari, scrie bbc.

Între timp, alte monede digitale, cum ar fi Ether, care acționează ca combustibil pentru rețeaua blockchain Ethereum, și Dogecoin au pierdut până la 22% și, respectiv, 24%.

În același timp, acțiunile Tesla au scăzut cu peste 3% pe Wall Street, posibil din cauza expunerii producătorului de mașini electrice la Bitcoin.

Firma, deținută de Elon Musk, deține în continuare criptomonedă în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

Tranzacționarea criptomonedelor este ilegală în China începând cu 2019 pentru a stopa spălarea banilor. Dar oamenii sunt încă capabili să tranzacționeze în valute virtuale precum Bitcoin online, care a preocupat Beijingul.

Marți, trei organizații susținute de stat, inclusiv Asociația Națională de Finanțe pe Internet din China, Asociația Bancară din China și Asociația de Plăți și Compensare din China au emis un avertisment pe rețelele de socializare.

Ei au spus că consumatorii nu ar avea nicio protecție dacă ar suporta pierderi din tranzacțiile de investiții în cripto-valutare.

Aceștia au adăugat că recentele schimbări sălbatice ale prețurilor cripto-valutare „încalcă grav siguranța activelor oamenilor” și perturbă „ordinea economică și financiară normală”.

Neil Wilson de la Markets.com a declarat: „China exercită de ceva timp presiune asupra spațiului criptografic, dar acest lucru marchează o intensificare – alte țări ar putea urma acum, pe măsură ce băncile centrale fac pași către propriile monede digitale.

„Până acum, autoritățile de reglementare occidentale au fost destul de relaxate în ceea ce privește Bitcoin, dar acest lucru s-ar putea schimba în curând”.

Tesla a interzis tranacțiile cu Bitcoin

În martie, șeful Tesla, Elon Musk, a anunțat pe neașteptate că producătorul de mașini electrice va permite clienților să cumpere mașini folosind Bitcoin.

Dar săptămâna trecută, el a făcut un viraj în sens invers și a suspendat achizițiile de vehicule folosind Bitcoin din cauza preocupărilor de mediu.

Temerile sale se concentrează asupra mineritului Bitcoin – procesul de consum intensiv de energie prin care este generată moneda digitală, utilizând computere de mare putere. De multe ori se bazează pe electricitatea generată cu combustibili fosili, în special pe cărbune.

„Suntem îngrijorați de utilizarea în creștere rapidă a combustibililor fosili pentru extracția și tranzacțiile Bitcoin, în special cărbunele, care are cele mai slabe emisii”, a scris Musk.

„Criptomoneda este o idee bună … dar acest lucru nu poate avea un cost mare pentru mediu.”

El a spus că producătorul de mașini electrice nu intenționează să vândă niciunul dintre Bitcoin-urile sale și intenționează să restabilească tranzacțiile cu criptomonedă odată ce mineritul a trecut la utilizarea unor surse de energie mai durabile.

Deși moneda digitală nu poate fi tranzacționată în China, mai mult de 75% din mineritul Bitcoin din întreaga lume se face în China.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`