Casa Albă „profund tulburată” solicită o anchetă cu privire la uciderea lui Ayşenur Eygi. Americanca a fost împușcată în cap de soldații israelieni la un protest din Cisiordania

Casa Albă „profund tulburată” solicită o anchetă cu privire la uciderea lui Ayşenur Eygi. Americanca a fost împușcată în cap de soldații israelieni la un protest din Cisiordania
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Eygi, 26 de ani, protesta împotriva așezărilor din Cisiordania ocupată când a fost ucisă de trupele israeliene, spun martorii. Casa Albă s-a declarat „profund tulburată” de moartea unei femei americane care, potrivit oficialilor și martorilor palestinieni, a fost împușcată în cap de trupele israeliene în timpul unui protest împotriva coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată, arată The Guardian.

Casa Albă a cerut Israelului să investigheze uciderea ei

Departamentul de Stat al SUA a confirmat moartea lui Ayşenur Ezgi Eygi, în vârstă de 26 de ani, o activistă pentru pace din cadrul Mişcării Internaţionale de Solidaritate (ISM) anti-ocupaţie.

Eygi – cu dublă cetăţenie SUA-Turcia – a murit vineri după ce a fost împuşcată mortal în timpul unui protest împotriva extinderii aşezărilor în Beita, lângă Nablus, a informat agenţia oficială de ştiri palestiniană Wafa.

ISM, care organizează voluntari străini în teritoriile palestiniene, a declarat că forțele israeliene „au împușcat și ucis intenționat” o activistă internațională pentru drepturile omului în timpul protestului săptămânal de vineri dimineață. Nu a numit voluntarul.

„Demonstrația, care a implicat în primul rând bărbați și copii care se roagă, a fost întâmpinată cu violență din partea armatei israeliene staționate pe un deal. Voluntara a murit la scurt timp după ce a fost transportat la un spital local din Nablus”, a declarat ISM într-un comunicat.

Familia activistei a cerut intimitate în timp ce îi plânge pierderea, se arată în comunicat.

Armata Israelului a tras din plin în demonstranții pașnici

SUA nu au spus dacă Eygi a fost împușcat de trupele israeliene. „Adunăm urgent mai multe informații despre circumstanțele morții ei și vom avea mai multe de spus pe măsură ce aflăm mai multe”, a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al departamentului de stat.

Ambasadorul SUA în Israel, Jacob Lew, a făcut ecou aceste comentarii, postând lui X „cele mai profunde condoleanțe” familiei și celor dragi lui Eygi. „Nu avem o prioritate mai mare decât siguranța și securitatea cetățenilor americani”, a adăugat el.

Casa Albă a spus că a contactat guvernul israelian și a cerut o anchetă cu privire la uciderea lui Eygi. „Suntem profund tulburați de moartea tragică a unui cetățean american, Ayșenur Ezgi Eygi, în Cisiordania și inimile noastre se îndreaptă către familia și cei dragi ei”, a declarat Sean Savett, purtătorul de cuvânt al consiliului de securitate națională al Casei Albe.

Antony Blinken, secretarul de stat american, principalul diplomat al țării, a deplâns „pierderea tragică”. „Când vom avea mai multe informații, le vom împărtăși, le vom pune la dispoziție și, dacă este necesar, vom acționa în baza lor”, a declarat Blinken reporterilor, potrivit Agence France-Presse (AFP).

Ministerul de Externe al Turciei a declarat că a aflat „cu mare tristețe” că un cetățean turc a fost ucis. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a condamnat „intervenția barbară a Israelului împotriva unui protest civil”, despre care a spus el a dus la uciderea lui Eygi.

Armata israeliană a recunoscut că a tras în demonstranți și a spus că analizează rapoarte conform cărora un cetățean străin a fost ucis.
Eygi a absolvit Universitatea din Washington la începutul acestui an. Președinta universității, Ana Mari Cauce, a descris uciderea lui Eygi drept „îngrozitoare” și a spus că a cerut „o încetare a focului și soluționarea crizei” din Cisiordania.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)