Casa Albă depune eforturi diplomatice pentru eliberarea ostaticilor israelieni. UE cere armistițiu în Fâșia Gaza

Casa Albă depune eforturi diplomatice pentru eliberarea ostaticilor israelieni. UE cere armistițiu în Fâșia Gaza
Sursa foto: captura Twitter / @Daniel Estrin @DanielEstrin

Casa Albă a anunțar, marți seara, că depunde eforturi diplomatice intense, prin intermediul Qatarului, pentru a elibera ostaticii israelieni luați de Hamas. Între timp, UE cere armistițiu în Fâșia Gaza.

Asistență umanitară suplimentată în Gaza

Washingtonul va suplimenta asistența umanitară din Fâșia Gaza, având în vedere reducerea intensității ofensivei militare israeliene, scrie Gândul.

John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a mai anunțat că se depun eforturi diplomatice pentru eliberarea ostaticilor israelini din Fâșia Gaza.

„ Referitor la un nou acord pentru eliberarea ostaticilor, pot spune că depunem eforturi foarte intense, de aceea am trimis un emisar la Doha săptămâna aceasta. Nu vreau să mă pronunț anticipat, dar purtăm discuții destul de serioase și intense în Qatar despre posibilitatea unui nou acord. Sunt precaut, nu vreau să spun prea multe lucruri în timpul negocierilor, dar suntem optimiști că vom putea avea rezultate în curând”, a subliniat John Kirby.

Acord pentru eliberarea ostaticilor israelieni

Grupurile Hamas și Jihadul Islamic dețin în jur de 130 de ostatici israelini. Într-un armistițiu anterior, peste 100 de ostatici au fost eliberați, în schimbul unor deținuți islamiști din penitenciarele din Israel.

În timp ce SUA pregătește un alt acord de eliberare a ostaticilor israelieni, UE cere instituirea unui armistițiu și îndeamnă armata israeliană să respecte dreptul internțional.

„Este necesară o nouă pauză umanitară în confruntări, în acest moment. Situația din Fâșia Gaza este tragică. Numărul morților și ponderea copiilor în bilanțul general sunt inacceptabile. Protejarea civililor are o importanță foarte mare, iar Israelul trebuie să dea dovadă de reținere. Respectarea normelor dreptului internațional umanitar este imperativă și nu poate fi negociată. Iar grupul Hamas trebuie să elibereze toți ostaticii”, a declarat Janez Lenarcic, comisarul UE pentru Asistență Umanitară și Gestionarea Crizelor, în Parlamentul European.

Bilanțul din Fâșia Gaza se ridică la cel puțin 23.968 de morți și peste 60.000 de răniți.

Reamintim că, Hamas a lansat un atac asupra Israelului în data de 7 octombrie 2023, atac soldat cu 1.200 de morți și peste 5.400 de răniți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`