Casa Albă confirmă că Rusia dezvoltă o armă nucleară anti-satelit

Casa Albă confirmă că Rusia dezvoltă o armă nucleară anti-satelit

John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, a confimat informațiile conform cărora Rusia dezvoltă o armă anti-satelit, dar care nu este încă desfășurată, transmite Reuters.

„Pot să vă confirm că este vorba despre o capabilitate anti-satelit dezvoltată de Rusia”, a declarat Kirby.

Confirmarea oficialului american vine la o zi după ce congresmanul republican Michael Turner, preşedintele Comitetului de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, cerea președintelui Biden să declasifice informațiile cu privire  la o ameninţare serioasă la adresa securităţii naţionale a SUA, fără a oferi vreun detaliu, ameninţare care conform mass-media americane ar consta într-o armă nucleară spaţială anti-satelit rusească.

John Kirby nu a făcut referire în declaraţia sa la caracterul nuclear a armei dezvoltate de ruși, asigurând însă că ea nu reprezintă „o ameninţare imediată pentru securitatea nimănui”. „Aceasta este o capabilitate pe care ei (Rusia) o dezvoltă. Noi încă analizăm informaţiile”, a mai spus oficialul Casei Albe.

SUA nu au capacitatea de a contracara o armă nucleară anti-satelit

Kirby a mai precizat că preşedintele Biden a dispus o serie de acţiuni iniţiale de răspuns, inclusiv abordarea diplomatică a chestiunii cu Rusia, mai ales că dezvoltarea unei astfel de arme ar reprezenta, conform Washingtonului, încălcarea unui tratat internaţional.

Statele Unite nu dispun de capacitatea de a contracara o armă nucleară anti-satelit, dar aceasta nu este o ameninţare iminentă şi nici vreun motiv de panică, întrucât, cel puţin până la ora actuală, Rusia nu a plasat nicio armă de acest fel pe orbită, au explicat presei din SUA responsabili americani.

Rusia nici nu confirmă, nici nu neagă dezvoltarea unei arme anti-satelit

Rusia nu a confirmat şi nici nu a negat că ar deţine sau ar dezvolta o armă nucleară anti-satelit, dar consideră că apariţia acestui subiect acum este o stratagemă la care Washingtonul apelează pentru a forţa Congresul să aprobe ajutorul de peste 60 de miliarde de dolari cerut de preşedintele Joe Biden pentru Ucraina şi blocat de opoziţia unor congresmeni republicani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`