Casa Albă a declarat că redeschiderea parțială planificată de Rusia a bursei sale echivalează cu o „deschidere a pieței Potemkin” care va ascunde efectele îngrozitoare ale sancțiunilor economice occidentale.
„Ceea ce vedem este o șaradă”, a scris consilierul adjunct pentru securitate națională, Daleep Singh, într-o declarație, potrivit cnn.
Termenul original „Satul Potemkin” derivă dintr-o poveste care datează din Rusia secolului al XVIII-lea, sugerând că un loc artificial poate fi construit pentru a masca sau a ascunde adevărata – și adesea mai puțin dezirabilă – identitate a originalului.
„După ce și-a menținut piețele închise timp de aproape o lună, Rusia a anunțat că va permite tranzacționarea doar a 15% din acțiunile listate, străinilor le este interzis să-și vândă acțiunile, iar vânzarea în lipsă în general a fost interzisă. Între timp, Rusia a precizat că va turna resurse guvernamentale în susținerea artificială a acțiunilor companiilor care tranzacționează”.
Singh a spus că „nu este o piață reală și nu este un model durabil – ceea ce doar subliniază izolarea Rusiei de sistemul financiar global”.
Ce se redeschide:
Bursa de Valori din Moscova se va redeschide parțial pentru tranzacționare cu acțiuni rusești joi, a anunțat Banca Centrală a Rusiei.
Banca Rusiei a declarat că tranzacționarea a 33 de acțiuni va fi reluată între orele 9.50 și 14.00. ora locala.
Acțiunile rusești care au permis să reia tranzacționarea includ companii mari precum Gazprom, Lukoil, VTB Bank, Sberbank, Rusal și Rosneft.