Urme de ADN aparținând cailor au fost găsite în circa 5% din produsele etichetate drept carne de vită ce au fost testate în UE, anunță rezultatele preliminarii ale Comisiei Europene.
Pe lângă carnea de cal au fost descoperite și urme ale unei substanțe interzise în alimentație, anunță BBC News.
Cele 27 de state membre UE au fost de acord cu lansarea unui plan ce prevedea testarea a aproximativ 2.250 de probe luate din produse preparate din carne, vizând atât depistarea unor altor cărnuri decât cele menționate, cât și depistarea fenilbutazonei, un antiiflamatoriu nociv pentru sănătate, în carcasele de cal.
Doar 0,6% din carnea de cal testată conţinea fenilbutazonă, potrivit comunicatului, care a fost publicat pentru scurt timp, în jurul orei locale 12.00 (13.00, ora României), pe site-ul CE, după care a fost retras. Un alt comunicat va fi publicat între orele locale 15.00-16.00 (16.00-17.00, orele României), a anunţat Olivier Bailly, un purtător de cuvânt al CE, în timpul unei conferinţe de presă.
În ce privește proporția de carne de cal descoperită, produsele provenind din Franța au avut cea mai mare cantitate de carne de cal etichetată altfel, urmate de cele din Grecia.