Fostul șef de Nissan, primele declarații după ce a fugit din Japonia: „Am stat 130 de zile în detenție, la izolare, într-o celulă mică, fără ferestre / Interogatoriile erau și ziua și noaptea”

Fostul șef de Nissan, primele declarații după ce a fugit din Japonia: Am stat 130 de zile în detenție, la izolare, într-o celulă mică, fără ferestre / Interogatoriile erau și ziua și noaptea
foto: Hepta.ro / DPA Images / Uwe Zucchi

Carlos Ghosn a susținut miercuri prima sa conferință de presă după ce a fugit din Japonia și s-a stabilit în Liban. Cu această ocazie, fostul șef de la Renault-Nissan s-a plâns de condițiile din detenție pe care le-a suportat în Japonia și a susținut că nu ar fi avut nicio șansă la un proces corect.

„Acum de 400 de zile am fost luat în mod brutal din lumea pe care o știam și nu am avut de atunci niciun moment real de libertate. Nu mi-am văzut familia timp de șase săptămâni și am fost interogat și 8 ore pe zi, fără prezența unui avocat.

Doreau să mă țină la izolare cât mai mult. Va fi tot mai rău dacă nu vei mărturisi tot, mi se tot spunea”, a afirmat Carlos Ghosn, conform Hotnews.

Acesta a refuzat însă să ofere vreo informație despre evadarea sa spectaculoasă demnă de un film cu mafioți.

„Nu vreau să vorbesc despre cum am părăsit Japonia, ci despre de ce am făcut-o. Decizia de a fugi a fost cea mai grea din viața mea Nu ar fi trebuit să fiu arestat, acuzațiile ce mi se aduc sunt cu totul false. Nu am fugit de justiție, ci de injustiție. Nu am avut de ales pentru că în Japonia nu aveam cum să fiu judecat în mod corect. În Japonia rata de condamnare este de 99,4%, iar pentru străini este și mai ridicată”, a susținut fostul șef al Nissan.

Acesta a acuzat că multe persoane au fost implicate într-un complot pentru a îl distruge.

„Procurorii japonezi au ascuns dovezi și au dat presei informații false. Acuzațiile de fraudă financiară sunt nefondate.

Mulți oameni au fost parte a complotului, inclusiv Saikawa, fostul șef al Nissan și Toyoda, mebru al board-ului care a fost legătura cu autoritățile japoneze. Nu vreau să spun mai multe nume din autoritățile japoneze pentru a nu face probleme Libanului, țara care mă găzduiește”, a mai declarat Carlos Ghosn.

Acesta a vorbit și despre condiții inuma de detenție și tehnici dure de anchetă.

„Am fost arestat pentru o compensație ce nu fusese stabilită și nici plătită. Am stat 130 de zile în detenție, la izolare, într-o celulă mică, fără ferestre. De două ori pe săptămână puteam face duș, aveam voie o jumătate de oră pe zi afară și interogatoriile erau și ziua și noaptea. Nu voiau adevărul, ci să se asigure că își construiesc un caz puternic împotriva mea. Nu a existat prezumția de nevinovăție.

Nu era niciun semn că urma să fiu tratat corect. Am simțit că eram ostatic într-o țară pe care am servit-o 17 ani și unde am salvat Nissan. Am fost considerat un model în Japonia și, deodată. au spus că sunt un dictator rece și lacom. Autoritățile japoneze nu m-au lăsat să-mi văd soția fiindcă știau că asta mă va traumatiza. Avocații mi-au spus că e foarte posibil să aștept cinci ani în Japonia până la proces”, a completat fostul șef de la Nissan.

Reamintim că Ghosn a ieșit din Japonia ascuns cutie mare pentru transportul de echipamente audio, profitând de faptul că, pentru zboruri private, controlul cu raze X nu este obligatoriu la bagaje în aeroportul Kansai din Osaka. Apoi, tot datorită complicilor, a ajuns la Beirut cu două avioane ale unei companii private din Turcia, pe ruta Osaka – istanabul – Beirut.

Ghosn este inculpar în Japonia pentru posibile fraude financiare și a fost eliberat pe cauțiune în aprilie 2019, dar cu intedicția de a părăsi Japonia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`