Care va fi soarta asociației naționaliste „Azov”? Cerința Procuraturii Generale a Federației Ruse

Care va fi soarta asociației naționaliste „Azov”? Cerința Procuraturii Generale a Federației Ruse
Foto: Abaca Press / AA/ABACA

Curtea Supremă de la Moscova urmează să examineze, săptămâna viitoare, pe 26 mai, cererea Procuraturii Generale legată de subiectul recunoașterii asociației naționaliste paramilitare ucrainene Azov ca organizație teroristă și interzicerea activităților acesteia în Federația Rusă, informează TASS.

„Cazul administrativ privind recunoașterea asociației naționaliste paramilitare ucrainene Azov ca organizație teroristă și interzicerea activităților sale pe teritoriul Federației Ruse este programată pentru judecată pe 26 mai, la ora 10:00, în clădirea Curții Supreme a Rusiei”, arată Ministerului rus de Justiție.

Ce riscă membrii unei organizații teroriste

Conform legislației ruse, recunoașterea unei organizații, ca fiind teroristă este pregătită de FSB, ulterior este transmisă Procuraturii Generale a Federației Ruse. La rândul ei, Procuratura intentează un proces în instanță. Curtea Supremă este cea care se ocupă de problema recunoașterii organizației drept una teroristă.

Membrii unei astfel de organizații sunt trași la răspundere penală. Creatorii și liderii riscă pedeapsa cu închisoare de la 15 la 20 de ani și o amnedă de 1 milion de ruble. Participanții obișnuiți se aleg cu termen de închisoare pentru 10 ani și amendă de 500 de mii de ruble. Scutiți de răspunderea penală sunt doar cei care au încetat voluntar activitatea.

Soarta celor evacuți de la Azov

Luni seara au fost evacuați 264 de militari din regimentul Azov, estul Ucrainei, în urma negocierilor purtate. În cele din urmă, ei ar trebui să ajungă la Kiev, în cadrul unui schimb de prizonieri.

Purtătorul de cuvânt al Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a declarat, în ședința plenară de marți, că „ucigașii naziști” nu ar trebui să fie schimbați și că „Rusia face tot posibilul pentru a-i aduce în fața justiției”.

Sute de militari continuă să se afle pe teritoriul uzinei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)