Care sunt țările care au blocat aplicația TikTok din cauza „capcanelor înspăimântătoare ale algoritmului”

Publicat: 10 01. 2025, 09:40
Actualizat: 10 01. 2025, 09:42
Sursa foto: Pixabay

Aplicația TikTok a fost interzisă parțial sau total în cel puțin 20 de state, iar această tendință continuă să crească, relatează The New York Times.

Aplicația TikTok se confruntă cu un control sporit în SUA, unde se discută o posibilă interdicție totală sau vânzarea forțată a aplicației către o companie americană.

La nivel global, aplicația ByteDance are peste două miliarde de utilizatori, dintre care 1,7 miliarde sunt activi lunar și petrec în medie 58 de minute pe zi în aplicație, relatează Demandsage.

Recent, guvernul albanez a interzis TikTok timp de un an, după ce un adolescent a fost ucis în urma unor certuri online. Premierul Edi Rama a declarat că prioritatea țării e ca tinerii să fie protejați de „capcanele înspăimântătoare ale algoritmului”.

India a fost prima țară care a impus o interdicție totală asupra TikTok în 2020, pe fondul tensiunilor geopolitice cu China. Guvernul indian a considerat că aplicația reprezintă un risc pentru securitatea națională.

Creatorii de conținut au fost nevoiți să migreze către platforme precum YouTube și Instagram. Și în Nepal, TikTok a fost interzis aproape un an, din cauza conținutului considerat discurs instigator la ură. Interdicția a fost ridicată în august 2023.

În Indonezia, TikTok a fost forțat să-și închidă temporar magazinul online în 2023, din cauza unei noi legi care reglementează activitatea platformelor digitale. Ulterior, aplicația a fost relansată, dar în parteneriat cu Tokopedia, un gigant local de e-commerce

În Canada, Marea Britanie, Australia, Franța, Taiwan, Noua Zeelandă și alte state, aplicația a fost blocată pe telefoanele folosite de oficiali.

Și executivul Uniunii Europene a  adoptat aceeași atitudine. În Canada, guvernul a cerut aplicației să-și închidă birourile din țară.

TikTok este interzis pe toate dispozitivele guvernamentale din Taiwan din 2019. Marea Britanie, Australia și Franța au adoptat interdicții similare privind utilizarea TikTok pe dispozitivele oficiale ale angajaților guvernamentali, din motive de securitate cibernetică.

.