Grupul celor Șapte (G7) este o organizație care reunește așa-numitele economii avansate de pe glob. Este vorba despre Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA. Rusia se alăturase în 1998, în ceea ce devenea G8, însă a fost exclusă în 2014 după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea.
În schimb, China n-a fost niciodată membru, în ciuda anvergurii sale economice și a faptului că are cea mai mare populație de pe mapamond. Nivelul scăzut de prosperitate per cap de locuitor o face să nu fie văzută drept o economie avansată în maniera în care sunt membrii G7.
În general, la summit participă și reprezentanți ai Uniunii Europene, iar la ediția din acest an au fost invitate și India, Australia, Coreea de Sud și Africa de Sud. În 2021, președinția G7 este deținută de Marea Britanie, țara care și găzduiește evenimentul.
În luna ianuarie, organizatorii au anunțat că summitul se va desfășura la Carbis Bay Hotel, în comitatul Cornwall. Nu este prima dată când liderii mondiali se întâlnesc într-o stațiune de pe litoral. Ultimul Summit G7, cel din 2019, s-a desfășurat în orașul francez Biarritz.
Guvernul britanic a explicat că este important ca liderii globali să se întâlnească față în față, precizând că persoanele prezente vor fi testate în mod regulat pentru SARS-CoV-2.
De-a lungul anului, miniștrii și oficialii din țările membre organizează diverse întâlniri, perfectează înțelegeri și publică declarații comune privind evenimentele globale. Spre exemplu, înainte de summitul din 2021, titularii finanțelor au convenit să majoreze taxele pentru companiile multinaționale.
Capul de afiș este, totuși, Summitul G7, unde liderii se reunesc la aceeași masă pentru a aborda cele mai importante chestiuni. Nu pot adopta legi pentru că grupul este format din națiuni diferite, cu procese democratice proprii, însă anumite decizii produc efecte globale.
Principalul subiect va fi redresarea post-pandemică, iar liderii statelor din G7 vor vorbi și despre „un sistem sanitar global mai puternic care să poată să ne protejeze pe noi toți de viitoare pandemii”. Agenda cuprinde și schimbările climatice, și comerțul.
Aflat la prima sa călătorie externă de la instalarea ca președinte al SUA, Joe Biden a ajuns deja la Cornwall, unde le va transmite lui Boris Johnson și reprezentanților europeni îngrijorările sale privind disputele comerciale dintre Marea Britanie și UE, dispute care ar putea pune în pericol procesul de pace din Irlanda de Nord.
Întâlnirile formale vor debuta sâmbătă dimineață, iar reprezentanții țărilor invitate vor ajunge după-amiază. Cea mai mare parte a discuțiilor se va desfășura în spatele ușilor închise, însă există și momente publice. La finalul summitului, statul-gazdă va publica un comunicat cu liniile directoare convenite.