Care sunt țările din Uniunea Europeană care au introdus vaccinarea obligatorie? Germania consideră vaccinarea imperativă

Publicat: 17 12. 2021, 19:28
Foto: Hepta.ro

Pe măsură ce cazurile de COVID-19 cresc în Europa, oficialii s-au concentrat mai mult pe convingerea celor nevaccinați să se vaccineze.

Până acum, măsurile anti-COVID au variat. De la carantinare pe timpul nopții, până la carantinarea persoanelor ce nu s-au vaccinat (exemplul Austriei).

Acum, mai multe țări iau în considerare vaccinarea obligatorie. Miercuri, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a convocat o discuție a UE pe această temă.

Deși în multe țări există mandate de vaccinare pentru copii (de exemplu, pentru imunizarea împotriva rujeolei) experții în etică spun că este mai dificil să ceri adulților să se vaccineze.

Iată o privire în toată Europa la conversația despre vaccinările obligatorii împotriva COVID, conform EuroNews.

Austria

De la 1 februarie, vaccinarea va fi obligatorie în Austria, prima cerință de vaccinare obligatorie din Europa.

Mișcarea a venit la câteva zile după ce Austria a încercat o blocare a persoanelor nevaccinate, care a fost extinsă rapid la o blocare completă la nivel național.

Cancelarul austriac, Alexander Schallenberg, a spus că este singura modalitate de a ieși dintr-un cerc vicios al acestui virus. Află mai mult

Grecia

Grecia va începe să amendeze persoanele cu vârsta peste 60 de ani care nu se vaccinează.

Ei vor fi amendați cu 100 EUR pe lună dacă nu se vaccinează până pe 15 ianuarie 2022.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a apărat măsura spunând că grupul mai în vârstă reprezintă 90% din decesele din cauza COVID-19.

Din septembrie, Grecia a cerut ca lucrătorii din domeniul sănătății din instituțiile publice și private să fie vaccinați. De asemenea, au înăsprit restricțiile pentru cei nevaccinați recent.

Germania

Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei, a spus că va avea loc un vot în Bundestag și că speră și crede că parlamentarii vor vota în favoarea acestuia.

Co-liderul Verzilor, Robert Habeck, care ar putea deveni vice-cancelar în noul guvern, a declarat pentru Deutsche Presse-Agentur că „vaccinarea obligatorie ar fi o încălcare de anvergură asupra libertății individului. Dar protejează viața și, în cele din urmă, libertatea societatii.”

„Pentru a menține avantajul în viitor și pentru a preveni un al cincilea val, acum trebuie să ne pregătim pentru vaccinarea obligatorie”.

Angela Merkel, care a declarat anterior că vaccinarea nu va fi obligatorie, a declarat joi (2 decembrie) că, dacă ar fi membră în Bundestag, ar vota în favoarea vaccinării obligatorii.

Italia

Italia a fost una dintre primele țări care a impus vaccinarea medicilor din domeniul sănătății, în aprilie, într-un efort de a proteja pacienții.

„Vaccinarea este o cerință esențială pentru exercitarea profesiei”, a spus Ministerul Sănătății din Italia.

Recent, au extins această obligație asupra profesorilor și personalului administrativ al școlii, militarilor, poliției și pompierilor. Această măsură a intrat în vigoare pe 15 decembrie.

Franţa

Din septembrie, Franța a cerut ca profesioniștii din domeniul sănătății și îngrijirii, pompierilor și lucrătorilor din transport să fie vaccinați.

Persoanele cu locuri de muncă care sunt în contact cu publicul trebuie să aibă un certificat verde pentru a merge la muncă, care să demonstreze că sunt vaccinate, trecute prin boală sau că au un rezultat negativ la testul COVID.

Accesul la baruri, restaurante, săli de sport și multe evenimente necesită, de asemenea, un certificat verde.

Regatul Unit

Vaccinurile împotriva COVID-19 vor fi obligatorii pentru lucrătorii din domeniul sănătății și asistenței sociale până la 1 aprilie în Anglia, a declarat secretarul pentru sănătate din Marea Britanie, Sajid Javid.

De asemenea, acesta a declarat că nu ia în considerare vaccinarea obligatorie pentru populația generală.

Suedia

„Păstrarea vaccinărilor voluntare, construirea încrederii și ajutarea cetățenilor să ia decizii informate s-a dovedit a fi de succes în atingerea unor rate ridicate de vaccinare în Suedia”, a spus un purtător de cuvânt suedez.

De la 1 decembrie, Suedia a impus un permis COVID-19 pentru intrarea la evenimentele publice cu peste 100 de persoane.

Ungaria

Vaccinarea este necesară în Ungaria pentru lucrătorii din domeniul sănătății, profesorii din școlile de stat și persoanele care lucrează în instituțiile de stat.

Companiile private au voie să decidă dacă lucrătorii trebuie sau nu vaccinați.

Letonia

Letonia are măsuri care limitează persoanele care nu sunt vaccinate.

Începând cu 15 decembrie, lucrătorii trebuie să prezinte un certificat de vaccinare sau de recuperare împotriva COVID-19. În instituțiile de stat, acest lucru se aplică și persoanelor care lucrează de la distanță. Letonia cere ca medicii, profesorii și persoanele din casele de asistență socială să fie vaccinate.