Care sunt caracteristicile pacienților italieni care au decedat fiind infectați cu coronavirus: Vârsta medie a victimelor este de 80 de ani

Publicat: 09 11. 2020, 13:41
Foto: pixabay.com

Autoritățile din Italia au publicat date cu privire la profilul pacienților infectați cu noul coronavirus care au decedat. Este vorba despre un raport al Institutului Superior de Sănătate din Italia, actualizat pe 4 noiembrie, iar analiza a fost făcută pe un eșantion de 39.052 de pacienți care au fost testați pozitiv cu COVID-19 și au murit.

Institutului Superior de Sănătate din Italia: Care este media de vârstă a pacienților care au murit fiind infectați cu noul coronavirus

Astfel, din datele prezentate de autoritățile din Peninsulă reiese că vârsta medie a italienilor care și-au pierdut viața, fiind infectați cu SASR-CoV-2, este de 80 de ani, iar 42,6% dintre victime sunt femei. Vârsta medie a celor care și-au pierdut viața este cu 30 de ani mai înaintată decât cea a italienilor testați pozitiv, în cazul căora media de vârstă este de 49 de ani. Totodată, din analiza publicată reiese că vârsta medie a femeilor care au decedat fiind diagnosticate cu COVID-19 este de 85 de ani, în timp ce în cazul bărbaților al căror deces este asociat infecției cu SARS-CoV-2, vârsta medie este de 79 de ani.

Autoritățile italiene, precizări despre starea de sănătate a pacienților infectați cu coronavirus care au murit

Analiza citată conține și date referitoare la cele mai frecvente boli cronice preexistente în cazul pacienților cu coronavirus care au murit în Italia. Este vorba despre date obținute de la 5.047 decedați pentru care a fost posibilă analiza dosarelor medicale.Astfel, aceste persoane au avut, în medie, 3,5 comorbidități (3,7 – bărbații și 3,4 – femeile). 173 pacienți (3,4% din eșantion) nu au avut nicio patologie asociată, 662 (13,1%) au avut o patologie, 962 (19,1%) au avut 2 patologii și 3250 (64,4%) au avut 3 sau mai multe patologii.

Cea mai des întâlnită afecțiune asociată este hipertensiunea, în 65,7% din cazuri.

În 423 de cazuri (9,1% din total) diagnosticul de la spitalizare nu a fost legat de infecție.În 62 de cazuri acetsa a vizat exclusiv patologii neoplazice, în 142 de cazuri – patologii cardiovasculare (de exemplu infarct miocardic acut-MI, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral), în 58 de cazuri – patologii gastro-intestinale (colecistită, perforație intestinală, obstrucție intestinală, ciroză), iar în 161 cazuri alte patologii.

Simptomele cel mai frecvent întâlnite înainte de internare la pacienții care au murit fiind testați pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 sunt febra, respirația șuierătoare și tusea.Mai puțin frecvente sunt diareea și hemoptizia.7,7% dintre oameni nu prezentau simptome în momentul internării.

Insuficiența respiratorie a fost cea mai frecventă complicație observată în acest eșantion (94,0% din cazuri), urmată de leziuni renale acute (23,3%), superinfecție (19,2%) și leziuni miocardice acute (11,0 %).

Aceeași analiză a scos la iveală și faptul că, în medie, în cazul pacienților din eșantion, au trecut 12 zile de la apariția primelor simptome și până la deces și 7 zile de la momentul spitalizării până când pacientul a murit.

Potrivit datelor publicate pe site-ul worldometers.info, Italia a înregistrat peste 935.000 de cazuri de infectare cu coronavirus de la începutul pandemiei și până în prezent, bilanțul deceselor în rândul pacienților cu COVID-19 ajungând la 41.394.

Care sunt caracteristicile pacienților italieni care au decedat fiind infectați cu coronavirus: Vârsta medie a victimelor este de 80 de ani