Franţa o să cheltuiască 160 de milioane de euro ca să rezolve problema surplusului de vin, transformându-l în alcool industrial, a precizat Ministerul Agriculturii de la Paris, informează AFP.
Viticultorii francezi s-au bucurat de butoaie pline cu vin în ciuda secetei de anul trecut, însă deoarece consumul de vin din franța nu mai este la fel de mare aceștia nu mai au unde să pună recolta următoare.
„De la 130 de litri pe an pe cap de locuitor, în urmă cu 70 de ani, am ajuns acum la 40 de litri”, a explicat Jerome Despey, secretarul general al sindicatului agricol FNSEA., potrivit digi24.ro.
Ministerul francez al Agriculturii este pregătit să aloce 160 de milioane de euro în 2023, jumătate fonduri europene şi jumătate credite naţionale, ca să susțină campania de distilare a vinului în alcool industrial.
Didier Cousiney, viticultor din Bordeaux, susține că suma este insuficientă, luând în considerare că are în crame „cantităţi suficiente pentru a acoperi comenzi timp de 24 de luni”, a explicat el, conform Agerpres.
Secretarul general al sindicatului agricol FNSEA, Jerome Despey, aproximează că suma pe care ar trebui să o ofere Ministerul francez al Agriculturii este de 200 de milioane de euro, pentru a distila în jur de 2,5 şi 3 milioane de hectolitri de vin.