Care este semnificația celor 13 luni consecutive de recorduri de temperatură înregistrate la nivel global / Avertismentul meteorologilor

Care este semnificația celor 13 luni consecutive de recorduri de temperatură înregistrate la nivel global / Avertismentul meteorologilor
Sursa Foto: Pixabay.com

Nu mai puțin de 13 luni consecutive au înregistrat recorduri de temperatură iar luna iulie a acestui an s-a situat la doar câteva zecimi de grad sub valoarea înregistrată anul trecut, relatează oficiali ai Agenției Europene pentru Climă Copernicus, citați de AFP.

Căldura medie din iulie 2024 nu a depășit-o pe cea din iulie de acum un an, iar oamenii de știință au spus că sfârșitul seriei record nu schimbă nimic în ceea ce privește amenințarea reprezentată de schimbările climatice.

„Contextul general nu s-a schimbat”, a spus directorul adjunct al Copernicus, Samantha Burgess, într-un comunicat. „Clima noastră continuă să se încălzească.”

Schimbările climatice cauzate de om determină evenimente meteorologice extreme care fac ravagii pe tot globul, cu câteva exemple doar în ultimele săptămâni. În Cape Town, Africa de Sud, mii de persoane au fost strămutate din cauza ploilor torenţiale, vânturi puternice, inundaţii şi multe altele. O alunecare fatală a lovit insula Sulawesi din Indonezia. Beryl a lăsat o cale masivă de distrugere, deoarece a stabilit recordul pentru cel mai timpuriu uragan de categoria 4. Iar autoritățile japoneze au spus că peste 120 de persoane au murit din cauza temperaturilor record la Tokyo.

Este a doua cea mai caldă lună iulie și a doua cea mai caldă lună înregistrată în evidențele agenției, după iulie 2023. Pământul a avut și cele două zile cele mai calde înregistrate, pe 22 și 23 iulie, fiecare având o medie de aproximativ 62,9 grade Fahrenheit ( 17,16 grade Celsius). Copernicus identificase anterior zilele de 21 și 22 iulie ca fiind cele mai călduroase zile, dar le-a schimbat pe baza datelor actualizate.

În luna iulie, lumea a fost cu 1,48 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) mai caldă, după măsurătorile făcute de Copernic, decât în ​​perioada preindustrială. Este aproape de limita de încălzire la care aproape toate țările din lume au convenit în acordul climatic de la Paris din 2015: 1,5 grade.

El Nino – care încălzește în mod natural Oceanul Pacific și schimbă vremea pe tot globul – a stimulat cele 13 luni de căldură record, a declarat Julien Nicolas, expert în climă la Copernicus. S-a încheiat, de unde scăderea ușoară a temperaturilor din iulie. Condițiile La Nina – răcire naturală – nu sunt așteptate decât mai târziu în cursul anului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:13 - Incendiu în Mureș. Un copil se află în stare gravă după ce a fost intoxicat cu fum
23:05 - Adriana Bahmuțeanu, acuzații grave aduse fiilor mai mari a lui Silviu Prigoană. „Copiii sunt spălați pe creier de acești frați mai mari”
22:56 - Reacția unei turiste din Napoli când a văzut Bucureștiul împodobit. Clădirile din Capitală atrag vizitatorii
22:54 - Scenarii privind viitoarea guvernare. Irineu Darău (USR): Sunt mai multe formule. Există și o posibilitate anti-reformistă care să lase PNL și USR în opoziție (VIDEO)
22:35 - Femeie găsită fără suflare, pe un câmp din Dolj. A fost dată dispărută în luna noiembrie
22:15 - Lasconi: E cel mai greu moment după 1989. Țara noastră parcă s-ar pregăti să fie pusă pe tava Rusiei / Deja pierdem bani. Nu putem să ajungem iar ca pe vremea lui Ceaușescu doar pentru că vedem promisiuni pe TikTok
22:12 - Accident grav în Vaslui. Doi tineri au murit în urma coliziunii
22:00 - Cu cine a votat Călin Georgescu la parlamentare? Răspunsul dat de candidatul independent la prezidențiale: „Eu am votat în ultima instanță cu …”
21:57 - Pedeapsa primită de doi români, după ce au tâlhărit un ucrainean, în centrul Iașului. Bărbatul a fost urmărit ore în șir
21:53 - Bogdan Matei (PSD), întrebat pe cine va susține PSD la prezidențiale: Cred că atitudinea pe care noi o avem este una foarte corectă. Important este ca în această perioadă să realizăm pași importanți (VIDEO)