Care este planul lui Trump pentru Ucraina. Securitatea Ucrainei și Europei ar putea fi sacrificată

Care este planul lui Trump pentru Ucraina. Securitatea Ucrainei și Europei ar putea fi sacrificată
Donald Trump. Sursa foto: Hepta - Zuma Press / Kyle Mazza

Planul lui Donald Trump pentru Ucraina începe să devină din ce în ce mai clar, în urma declarațiilor candidatului la vicepreședinție, JD Vance, dar și a fiului său, Donald Trump Jr. Un expert explică riscurile planului lui Trump care ar sacrifica nu doar securitatea Ucrainei, dar și a Europei.

Trump ar plănui o zonă demilitarizată în Ucraina

În cadrul dezbaterii cu Kamala Harris, Trump a fost întrebat dacă interesul SUA este ca Ucraina să câștige, iar el a răspuns că „Cred că este în interesul SUA ca acest război să se termine”. A mai spus că va negocia un acord, dacă la fi ales, chiar înainte de a deveni în mod official președinte, va lua legătura cu cei doi lideri și îi va convinge să ajungă la pace, informează Adevărul.

Și JD. Vance a susținut că Trump ar aduce la aceeași masa, ucrainenii, rușii și europenii pentru a stabili un plan de pace.

„Probabil că planul de pace va arăta astfel: linia actuală de demarcație (linia frontului-nr) dintre Rusia și Ucraina va deveni o zonă demilitarizată”, a spus JD. Vancea. El a mai adăugat că această zonă va fi puternic fortificată pentru a împiedica rușii să invadeze din nou.

Altă condiție ar fi ca Ucraina să își mențină suveranitatea, că va rămâne neutră, ceea ce înseamnă că nu va trebui să adere la NATO sau alte instituții aliate. În plus, ar trebuie să cedeze Rusiei teritoriile pierdute.

Robert F. Kenedy jr. și Donald Trump jr. au publicat o opinie, în „The Hill”, prin care îndeamnă conducerea americană să nu permit Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia, pentru că acest lucru ar putea duce la un război nuclear.

Securitatea Europei ar fi în pericol

Iulia Joja, care predă securitate europeană la Institutul Diplomatic American și la două universități americane, a vorbit despre planul lui Trump. Ea este de părere că securitatea Ucrainei și a Europei ar putea fi în pericol.

„Țările din Europa Centrală și de Est ar trebui să reacționeze negativ și aștept încă reacțiile din această parte. Pe de o parte, sacrificăm o țară vecină, Ucraina, dar pe de altă parte, este în interesul tuturor țărilor de pe flancul estic ca Ucraina să fie în NATO, să fie limita de care nu se pot apropia rușii, ca să nu ne trezim cu rușii la graniță”, a spus ea.

Expertul a adăugat că aderarea Ucrainei la NATO ar oferi o securitate întregii Europe pe termen mediu și lung.

„Dacă nu intră Ucraina în NATO, cu toții știm foarte bine că pe termen mediu și lung securitatea europeană nu este sustenabilă.
O să avem în continuare probleme foarte mari cu Rusia, care va ataca pe unde poate teritorial, cât are resursele, și când nu poate, va continuă să ne atace pe toate planurile în mod hibrid.
Intrarea Ucrainei în NATO nu este o garanție pentru securitatea europeană, dar va fi o soluție mai sustenabilă pentru securitatea europeană pe termen mediu și lung”, a explicat Iulia Joja.

Aceasta a mai explicat că dacă Trump va fi ales sau va avea o administrație ar putea forța într-un mod agresiv și brutal Ucraina să negocieze.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)