Cel mai vechi restaurant din lume este în Madrid, Spania. Localul a fost deschis de un bucătar francez pe nume Jean Botin și de soția sa.
Restaurantul Botina fost deschis la începutul secolului al XVIII-lea și este situată în centrul Madridului, lângă Plaza Mayor. Acesta are patru etaje și încă își păstrează interioarele vechi, originale. În plus, în local încă se gătește cu ajutorul cuptorului cu lemne de foc, potrivit click.ro.
Clădirea în care se află restaurantul Botin in datează din 1590. Proprietarul a solicitat în urmă cu câțiva ani documentul „Exceptarea privilegiului oaspeților”, ce înseamnă că după achitarea unei taxe, proprietarii unei clădiri care are mai mult de un etaj, puteau să gândească oaspeții de la Curtea Regală atunci când veneau în Madrid.
În 1606, Curtea Regală s-a reîntors la Madrid, iar în 1620 au început lucrările de renovare a Plaza Mayor. Această zonă s-a transformat într-un important centru comercial al orașului, adăpostind meșteșugari precum cizmari, tăbăcari și metalurgiști. Astăzi, multe dintre străzi poartă numele vechilor meserii care au prosperat. De exemplu, există străzi numite „Ribera de Curtidores”, „Plaza de Herradores” și „Calle de Cuchilleros”, unde se află faimosul restaurant Botin.
În 1725, Jean Botin și soția sa au deschis un mic han și au renovat parterul clădirii. Până în secolul al XVIII-lea, hanul nu avea permisiunea de a vinde carne, vin sau alte produse alimentare, ci doar de a găti pentru oaspeții pe care aceștia îi aduceau.
Jean Botin și soția sa nu au avut copii, astfel că afacerea nu a avut moștenitori direcți. După moartea lor, hanul a fost preluat de un nepot al doamnei Botin, moment în care numele localului a fost schimbat în „Sobrino de Botin” („Nepotul lui Botin”). În secolul al XX-lea, după o renovare, restaurantul a fost preluat de familia Gonzalez, care îl administrează și în prezent.