Care este cel mai înalt vârf muntos din lume? Pe primul loc nu ar fi vârful Everest

Care este cel mai înalt vârf muntos din lume? Pe primul loc nu ar fi vârful Everest
Sursa foto simbol: Pixabay

Deși la nivel internațional se știe faptul că vârful Everest din Masivul Himalaya este locul cu cea mai mare altitudine de pe planetă, cu 8848 metri înălțime, se pare că nu este acesta cel mai înalt vârf muntos din lume.

Depinde de locul de unde începe măsurătoarea

Conform CNN, dacă se măsoară altitudinea deasupra nivelului mării, atunci Everest, care se află la granița între Tibet și Nepal, are 29.032 de picioare (8.849 de metri) și este clar cel mai înalt din lume. Totuși, dacă se măsoară un munte de la bază până la vârf, atunci pe primul loc ar fi Mauna Kea (10 211 metri), un vulcan scut inactiv de pe insula Hawaii, conform tvrinfo.ro. 

Mai există un alt vârf muntos care ar putea concura pentru acest titlu. Muntele Chimborazo, un stratovulcan inactiv din lanțul Cordillera Occidental al Anzilor ecuadorieni. Dacă este măsurat de la nivelul mediu al mării, acest munte este cu 8.500 de picioare mai scurt decât Everestul, având 20.548 de picioare (6.263 de metri).

Totuși, vârful său este cu 6.800 de picioare mai departe de centrul Pământului, ceea ce l-ar putea face cel mai înalt vârf muntos din lume. „Dacă vă imaginați Pământul ca un punct albastru în spațiu, acesta este singurul loc în care puteți sta și să fiți cât mai departe posibil de centrul acelui punct”, explică Derek van Westrum, fizician în cadrul NOAA’s National Geodetic Survey.

Specialistul a explicat că planeta este mult mai proeminentă în jurul taliei. „Pământul este alcătuit din rocă și este destul de rotund, dar pentru că se rotește, se umflă la ecuator”, spune el. Ecuadorul a profitat de acest aspect pentru a promova Chimborazo ca destinație emergentă.

Chimborazo a fost considerat în secolul al XIX-lea cel mai înalt vârf din lume

Vârful muntos este al 39-lea cel mai înalt din munții Anzi, iar pentru o scurtă perioadă de timp în secolul al XIX-lea, acesta a fost considerat cel mai înalt vârf din lume.

Această presupunere a plecat de la geograful și exploratorul german Alexander von Humboldt, care a escaladat Chimborazo în 1802. Acesta a ajuns până la valea muntoasă pe care a numit-o mai târziu Bulevardul Vulcanilor, însă relatările sale foarte citite despre înfruntarea acestui gigant au atras interesul altor exploratori europeni. Printre aceștia s-a numărat și alpinistul britanic Edward Whymper. După primele ascensiuni celebre ale Matterhorn și Mont Blanc din Alpi, în 1880, el a devenit prima persoană cunoscută care a atins vârful Chimborazo.

Conform lui Santiago Granda, subsecretar de promovare la Ministerul Turismului din Ecuador, aproximativ 500 de alpiniști încearcă să atingă vârful anual. Dintre aceștia, doar puțini dintre jumătate reușesc, datorită altitudii, pregătirii și vremii nefavorabile.

„Din ce în ce mai mulți oameni au început să vină să se antreneze și să se pregătească pentru provocări mari la Chimborazo”, spune Granda. „Sunteți mai departe de miezul Pământului și mai aproape de stele decât veți fi vreodată cu picioarele pe această planetă – și acesta este un mare argument pentru marketing.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`