Care dintre drone sunt mai distrugătoare, „Bayraktar” sau „Shahid”? (VIDEO)

Care dintre drone sunt mai distrugătoare, „Bayraktar” sau „Shahid”? (VIDEO)
Dronă Bayraktar. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Fiecare dintre sisteme are avantaje și dezavantaje, conform unei analize Newsweek. Specialiștii exemplifică: „Bayraktar” sunt mai rapide dar dronele „Shahid” iraniene sunt capabile să transporte mai multe arme pe o distanță mai mare.

Unii experți cred că Shahed-129 ar putea fi o copie a dronei americane Predator care s-a prăbușit în Iran iar CNN a anunțat că Moscova a cumpărat drone din Iran atât model Shahed-129 cât și Shahed-191 despre care Teheranul susține că sunt puternice.

Cifrele nu mint: Bayraktar sau Shahed?

Shahed-129 este capabilă să acopere distanțe mai mari decât TB2 „Bayraktar”; dronele turcești au raza de acțiune de aproximativ 300 km, conform producătorului, pe când dronele iraniene sunt capabile să parcurgă o distanță de până la 2.000 km, potrivit unui raport al Institutului Washington.

În privința muniției aferente, Shahed-129 poate transporta la bord o încărcătură de până la 400 kg iar TB2 „Bayraktar” doar 150 kg.

Dronele Mohajer-6 comandate de Rusia sunt ceva mai modeste: sarcina este de până la 100 de kg iar raza de funcționare este de până la 200 km.

Deși cele iraniene zboară mai mult și sunt capabile să transporte o încărcătură mai mare, „Bayraktar” este capabilă să dezvolte o viteză mai mare decât Shahed-129: viteza maximă este de 220 km/ în timp iar cea iraniană este de 150 km/h.

De asemenea, „Bayraktar” capabile să rămână mai mult timp în misiune: pot zbura timp de 27 de ore iar Shahed-129 doar nouă ore, potrivit datelor de la Institutul Washington.

TB2 „Bayraktar” zboară la înălțimi mai mari, cea maximă fiind de aproximativ 7600 de metri iar Shahed-129 zboară cu 300 de metri mai jos.

Rusia, probleme cu dronele importate din Iran

Rusia a preluat primele drone pe 19 august: modelele Mohajer-6 și Shahed, capabile să poarte muniție pentru atacuri asupra radarelor, artileriei și altor ținte militare, potrivit informațiilor colectate de SUA și alte agenții de spionaj.

Potrivit oficialilor de securitate NATO, la primele teste efectuate de ruși, dronele iraniene au suferit numeroase eșecuri, au dezvăluit aceștia iar transferul a fost afectat de probleme tehnice.

Rusia dispune de între 1.500 și 2.000 de drone de supraveghere

Dar are puține drone de atac cu care să poată lovi ținte în teritoriul inamic în timp ce Ucraina a folosit dronele fabricate în Turcia făcând ravagii în rândul armatei ruse, susțin specialiștii.

Dronele Shahed-129 și Shahed-191, precum și Mohajer-6 pot fi folosite pentru atac și supraveghere și nu au fost testate până acum împotriva tipurilor de bruiaj electronic și a sistemelor antiaeriene sofisticate utilizate în Ucraina, conform declarațiilor lui Michael Knights, expert militar și în securitate cu Institutul de la Washington pentru Politica Orientului Apropiat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`