Care a fost cauza accidentului aviatic din Japonia? Expertul în aviație, Dan Andrei, a spus de ce s-au ciocnit cele două aeronave pe aeroportul din Tokyo (VIDEO)

Publicat: 02 01. 2024, 15:43
Actualizat: 02 01. 2024, 15:43
captura video Twitter

Expertul în aviație, Dan Andrei, a comentat în emisiunea Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, accidentul aviatic care a avut loc pe pista aeroportului din Tokyo.

Dan Andrei este de părere că una dintre cauzele incidentului a fost lipsa de coordonare între organele de control și aeronave.

“Cred că a fost o lipsă de coordonare între organele de control al traficului aerian, respectiv turnul de control sau organul responsabil cu ground-ul, și aeronave, pentru că nu se justifică în niciun fel faptul că o aeronavă a intrat pe pistă pentru decolare, în timp ce cealaltă era în procedura de apropiere, în faza finală și a produs acel abordaj catastrofal. Sigur că sunt o sumedenie de componente care intervin în această ecuație, între care, evident, și echiparea aeronavelor.

Se pare că aeronava care aparținea gărzii de coastă nu avea cele mai noi echipamente vizavi de evitarea sau de determinarea și raportarea poziției la sol, astfel încât evident că sistemul de avertizare de la sol n-a putut să funcționeze pentru că aeronava nu era echipată corespunzător, dar, în același timp, trebuie să înțelegem că din acest accident rezultă și o seamă de concluzii, între care unele pozitive, precum evacuarea în siguranță a 379 de persoane de la bord, ceea ce spune ceva, într-un timp foarte, foarte scurt. Nu știu exact cât a fost durata evacuării, în orice caz, standardele internaționale de certificare a aeronavelor ne cer ca să avem atâtea ieșiri de urgență și atâția membri ai echipajului, încât în 90 de secunde să rezolvăm evacuarea deplină a tuturor persoanelor de la bord.

Dacă vă amintiți, cam la fel s-a procedat și în cazul accidentului acela cu amerizarea, aș spune, pe râul din Statele Unite.

Tot așa a fost socotit un miracol, dar la noi miracolele au în spate ani de zile de experiență, antrenamente severe, antrenamente dedicate, proceduri foarte bine proiectate și implementate în așa fel încât lucrurile să funcționeze, pentru că în aceste situații numai un antrenament foarte curent și foarte bine pus la punct poate să determine acele reflexe, care să genereze mai departe acțiuni cu cât mai puțin timp necesar pentru gândire”.