Activitatea economică a Franței este cu 12% mai mică, după ce țara a intrat în blocare pe fondul luptei cu pandemie de coronavirus pentru a doua oară în acest an, a declarat luni banca centrală.
Guvernul a impus noul blocaj pe 30 octombrie pentru a limita creșterea numărului de cazuri noi, deși restricțiile au fost mai mici decât prima dată pentru a limita impactul asupra activităților în a doua cea mai mare economie a zonei euro.
Banca Franței a declarat că se așteaptă ca activitatea economică să fie redusă cu 12% din nivelul normal, prin urmare, o scădere mai gravă decât cea de 4% din octombrie, dar mult mai bună decât pierderea de 31% observată în aprilie în timpul unuia dintre cele mai stricte blocaje din Europa.
„Înainte de cel de-al doilea val, am crezut că vom avea o recesiune de până la 9%, ne așteptăm acum ca pentru întregul 2020 să fim între -9 și -10%”, a declarat guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, potrivit Reuters.
Pentru a estima impactul blocării asupra economiei, banca centrală s-a bazat pe sondajul lunar realizat pentru 8.500 de companii, care a fost realizat de această dată între 28 octombrie și 4 noiembrie, 90% din răspunsuri venind după începerea blocării.
Serviciile care necesită contact direct cu clienții se așteptau să fie cel mai puternic afectate, cu o activitate scăzută cu 40% în industria angro, vânzarea cu amănuntul, a transporturilor, a hotelurilor și restaurantelor.
Între timp, întreprinderile din industria prelucrătoare se așteaptă să funcționeze cu o pierdere de doar 7% din activitatea normală și în construcțiile cu 8%, a declarat banca centrală.
Pandemia de coronavirus pare scăpată de sub control în Franța. Potrivit unei statistici oferite de ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran, un locuitor dinParisse infectează cuCOVID-19la fiecare 30 de secunde, iar la fiecare 15 minute un parizian confirmat cu SARS-CoV-2, se internează în spital.
Numărul persoanelor ce și-au pierdut viața din cauza virusului Coid-19 în Franța a crescut la 40.169, inclusiv medici și asistenți medicali, iar aproximativ 300 dintre aceste decese au fost raportate în ultimele 24 de ore. Numărul de cazuri de contaminare în țară a ajuns la 1milion748de mii 705.
Autoritățile franceze au prelungitzilele trecute starea de urgenţă din cauza pandemiei de COVID-19. Măsurile asociate stării de urgenţă vor rămâne în vigoare până pe 16 februarie. Starea de urgenţă sanitară permite Guvernului de la Paris să înăsprească măsurile de restricţieprin hotărâre de guvern.