Carantină obligatorie pentru persoanele diagnosticate cu varioala maimuței. Prima țară care introduce această măsură

Carantină obligatorie pentru persoanele diagnosticate cu varioala maimuței. Prima țară care introduce această măsură
Sursa Foto: Freepik/master1305

Autoritățile din Belgia au hotărât vineri să introducă o carantină obligatorie de 21 de zile pentru persoanele diagnosticate cu variola maimuței, potrivit Politico.

Belgia este prima țară care cere o astfel de măsură, după ce a raportat patru cazuri cu boala în ultima săptămână.

Prima țară care introduce carantina obligatorie pentru cei infectați cu variola maimuței

Persoanele care au luat contact cu pacienții infectați cu variola maimuței nu trebuie să se autoizoleze, dar ar trebui să rămână vigilenți, mai ales dacă sunt în contact cu persoane vulnerabile, potrivit autorităților sanitare belgiene.

Variola maimuței se manifestă în general în Africa Centrală şi de Vest, înregistrându-se doar ocazional cazuri în afara continentului la persoane care călătoresc în acele zone. În ultima săptămână însă, virusul a fost raportat în 14 țări, iar până sâmbătă, au fost confirmate 92 de cazuri.

Variola maimuței este mai puțin mortală decât variola, cu o rată a mortalității sub 4%, dar mai mulți experți sunt îngrijorați de răspândirea neobișnuită a bolii dincolo de Africa.

Nu intră în discuție apariția unei noi epidemii

Ministerul Sănătăţii a transmis, duminică, informaţii despre variola maimuţei, după recomandările OMS. Instituţia a alcătuit o listă de întrebări şi răspunsuri pentru a oferi cât mai multe detalii despre ce este această boală, cum se răspândeşte, care sunt simptomele şi care este conduita de urmat.

De asemenea, medicul infecționist Adrian Marinescu a transmis că în momentul de față, nu intră în discuție apariția unei noi epidemii.

„Transmiterea se face destul de greu de la om la om prin contact direct și prelungit, prin intermediul diverselor secreții și fluide corporale. Aici înseamnă și calea de transmitere sexuală și prin intermediul particulelor respiratorii. Trebuie să existe un contact prelungit”, a declarat directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, potrivit Libertatea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`