Capitala Elveției ia în calcul să legalizeze cocaina. Motivele invocate de susținătorii inițiativei

Capitala Elveției ia în calcul să legalizeze cocaina. Motivele invocate de susținătorii inițiativei
Sursa foto: Pixabay

Capitala Elveției analizează o schemă pilot care să permită vânzarea de cocaină pentru uz recreativ – o abordare radicală în războiul drogurilor, despre care se crede că nu a fost încercată nicăieri, relatează Reuters.

Berna ia în calcul să legalizeze cocaina

Parlamentul din Berna a susținut inițiativa, însă ea trebuie să depășească opoziția guvernului local și să se regăsească într-o modificare a legislației naționale.

Politica antidrog evoluează pe mapamond. Spre exemplu, în 2021, statul american Oregon a dezincriminat posesia unor cantități mici de cocaină.

Multe țări europene, inclusiv Spania, Italia și Portugalia, nu mai dau pedepse cu închisoarea pentru posesia de droguri.

Totuși, se crede că propunerea de la Berna este o premieră.

Elveția își reexaminează politica antidrog, în condițiile în care diverși politicieni și experți s-au arătat de părere că interdicțiile integrale sunt ineficiente. În țară există și propunerea – aflată momentan în stadii incipiente – de a permite vânzarea legală a canabisului.

„Războiul împotriva drogurilor a eșuat și trebuie să ne uităm la idei noi”, a declarat Eva Chen, membră a consiliului din Berna din partea Partidului Stângii Alternative, formațiune care susține inițiativa.

În înstărita Elveție se înregistrează unul dintre cele mai mari niveluri de consum de cocaină din Europa, iar prețurile s-au înjumătățit în ultimii cinci ani, conform datelor furnizate de Addiction Switzerland, o organizație neguvernamentală.

„Avem o grămadă de cocaină în Elveția în acest moment, la cele mai ieftine prețuri și cea mai bună calitate pe care am văzut-o vreodată”, susține Frank Zobel, director adjunct la Addiction Switzerland.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`