Cantitatea de cereale blocată în Ucraina din cauza războiului s-ar putea tripla până în toamnă, avertizează Zelenski

Cantitatea de cereale blocată în Ucraina din cauza războiului s-ar putea tripla până în toamnă, avertizează Zelenski
Foto: Pixabay

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat din nou cu privire la „criza alimentară” care ar putea putea izbucni în următoarele luni dacă cerealele ucrainene vor continua să fie blocate în porturile țării.

„În prezent, 20-25 de milioane de tone de cereale sunt blocate, iar în toamnă această cifră ar putea crește la 70-75 de milioane de tone”, a avertizat Zelenski, potrivit Reuters.

Problema cerealelor ucrainene continuă

Vladimir Putin este dispus să permită deblocarea porturilor ucrainene, în schimbul ridicării sancțiunilor impuse de SUA și țările europene, după invadarea Ucrainei.

Liderul rus a dat asigurări privind siguranța pasajelor navale pentru transportul cerealelor ucrainene, promițând că porturile ucrainene au fost deminate și nu vor fi atacate. Chiar dacă a subliniat că nu vor fi aplicate restricții, Vladimir Putin a sugerat că ar fi mai bine ca transportul să se facă prin teritoriul Belarusului.

„Cea mai simplă modalitate de a exporta grâu ucrainean este prin teritoriul Belarus. Este cea mai uşoară şi mai ieftină cale, dar pentru aceasta este necesară eliminarea sancţiunilor împotriva Belarusului”, a afirmat președintele rus după o discuție cu Recep Tayyip Erdogan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`