Candidatul USR-PLUS pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Iași prezintă alegătorilor un program electoral plagiat: Textul, preluat din scrisoarea unor artiști independenți, din 2017

Publicat: 19 09. 2020, 10:36

Marius Bodea, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Iași din partea Alianței USR-PLUS, a intrat în cursa pentru alegerile locale cu un program electoral plagiat. Bodea s-a prezentat în fața alegătorilor cu un program de dezvoltare a domeniului cultural din județ, program care însă a fost copiat cuvânt cu cuvânt dintr-o scrisoare deschisă, adresată, în 2017 de Coaliția Sectorului Cultural Independent din Iași conducerii județului, potrivit bzi.ro.

În urmă cu trei ani, reprezentanții mai multor asociații sau fundații culturale, artiști independenți, manageri culturali și creativi ieșeni semnau o scrisoare deschisă adresată președintelui Consiliului Județean Iași, primarului din Iași și consilierilor locali și județeni, prin care veneau cu propuneri pentru ”îmbunătățirea mecanismului de finanțări nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general în domeniul culturii”. Printre semnatari se numărau atunci scriitorul Emil Brumaru, artistul Felix Aftene sau scriitorul Dan Lungu.

Iar acum, în campania electorală pentru alegerile din 27 septembrie, Marius Bodea a preluat ideile artiștilor independenți din Iași și le-a prezentat în fața electoratului ca și cum i-ar aparține. Totul în cadrul programului electoral pe care l-a numit „Ne apucăm de treabă și alocăm 1.000.000 de euro pentru finanțarea proiectelor culturale ale societății civile și artiștilor culturali independenți”.

Iată, mai jos, programul prezentat de Marius Bodea, preluat din scrisoarea artiștilor ieșeni:

„1. Existența mai multor sesiuni de finanțare în cadrul unui an calendaristic, pentru a răspunde în mod adecvat unui domeniu dinamic, cu oportunități fluctuante, cum este cel cultural. Una sau două sesiuni anuale nu răspund ritmului unui domeniu viu, al proiectelor din zona creativității.

2. Crearea unui mecanism simplu, clar și transparent pentru finanțarea artiștilor independenți, nu doar a asociațiilor și fundațiilor. Legea 350/2005, la art. 3, prevede posibilitatea finanțării persoanelor fizice. Acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent în Iași, oraș în care există mulți artiști independenți de diferite vârste, care ar putea beneficia de finanțare pentru proiectele lor artistice. O asemenea măsură ar fi de natură să sprijine în mod direct creația vie, stimulând astfel vitalitatea culturală a orașului și a județului.

3. Crearea unui fond de mobilitate pentru artiștii din Iași și/sau pentru operele lor, în cadrul fondurilor destinate Legii 350, ca linie de finanțare de sine stătătoare. Trăim într-o lume în care foarte multe evenimente profesionale/festivaluri/concursuri importante se desfășoară în afara granițelor, în care mobilitatea este o condiție obligatorie pentru integrarea în metabolismul cultural european. Existența unui asemenea fond ar facilita participarea artiștilor ieșeni la viața culturală internațională, iar vizibilitatea orașului nostru va avea doar de câștigat”.

Scrisoarea integralăpoate fi citităAICI