Când intră România cu granițele terestre în Schengen? Luminița Odobescu: „Sunt prudentă în a da o dată exactă” (VIDEO)

Când intră România cu granițele terestre în Schengen? Luminița Odobescu: „Sunt prudentă în a da o dată exactă” (VIDEO)
Luminița Odobescu, ministrul de Externe. Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe/Ministry of Foreign Affairs, Romania / Facebook

Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, a precizat vineri seara, într-o intervenție pentru B1 TV că este prudentă privind înaintarea unei date exacte pentru aderarea României la Spațiul Schengen cu granițele terestre, însă a precizat că obiectivul autorităților române este anul 2024:

Luminița Odobescu, despre aderarea României în Spațiul Schengen

“Sunt prudentă în a da o dată exactă, dar așa cum am spus eforturile noastre vor continua pentru finalizarea acestui proces, eforturi diplomatice, în coordonare cu MAI și nu numai.

Aș spune că acesta este obiectivul nostru (anul 2024, n.r.), dar sigur cum am spus, suntem prudenți. Este un proces de etapă și este foarte important de subliniat că în textul deciziei avem o prevedere foarte clară în care spunem că o decizie ulterioară de stabilire a datei de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne urmează să fie luată. Practic, am încercat prin acest text de decizie să ne asigurăm că urmează cât de curând într-un orizont previzibil și a doua etapă, să finalizăm acest proces de aderare prin ridicarea controalelor la frontierele terestre”.

Luminița Odobescu a mai spus că Austria a transmis că nu se poate angaja pentru o dată concretă pentru aderarea deplină a României la Spațiul Schengen:

“Austria a fost foarte clară în a specifica că nu se poate angaja în acest moment la o dată concretă privind ridicarea controalelor la frontierele terestre. Inițial acordul pe care l-am avut cu Austria a vizat doar ridicarea controalelor la frontierele aeriene, după care, prin negociere au mai fost adăugate și cele maritime și componenta de viză.

Am avut sprijin din partea mai multor state membre, nu aș vrea să le menționez în mod concret, pentru că am avut un sprijin general, și din partea Comisiei Europene, și a Parlamentului European, atât pe partea de ministere de interne, cât și pe linie de ministere de afaceri externe. La fel mediul de afaceri și alți parteneri ne-au sprijinit în acest demers.

Să nu uităm că avem milioane de cetățeni care circulă cu avioanele în Spațiul Schengen și asta înseamnă controale mai puține. Este ca și cum s-ar deplasa de la București, la Cluj”.

Consiliul Uniunii Europene a votat în unanimitate primirea României și Bulgariei în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, potrivit unui anunț al Comisiei Europene.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`