Aflarea rezultatului cursei Harris-Trump ar putea dura zile – iată ce trebuie să știți despre rezultatele alegerilor prezidențiale ale SUA și pentru Congres. În ultimii 25 de ani, americanii s-au trezit în mod regulat la primele ore ale dimineții, așteptând să afle din presă cum stau voturile în statul decisiv care anunță care candidat la președinție la Casa Albă va deveni președinte și pentru a afla cine controlează Congresul. Este extrem de puțin probabil să se afle câștigătorul cursei prezidențiale chiar în noaptea alegerilor, deoarece Kamala Harris și Donald Trump sunt practic la egalitate în sondaje, iar șansele ca această cursă să se reducă la un număr mic de state nehotărâte sunt mari.
Ei bine, asta depinde de cât de rapid se vor derula lucrurile. Patru state indecise – Arizona, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin – au proceduri de vot care pot avea nevoie de câteva zile pentru a se încheia.
Dar dacă Harris câștigă cumva decisiv în celelalte state indecise, este suficient pentru a o declara învingătoare. Aflarea oricărui alt rezultat va dura mai mult timp.
Organizațiile media numesc un câștigător. Ei nu determină un câștigător. Funcționarii din birourile electorale care numără voturile și certifică rezultatele alegerilor determină câștigătorul. Acea certificare are loc la zile sau chiar la săptămâni după alegeri.
Știrile transmit doar în momentul în care a devenit clar din ceea ce au spus acele birouri electorale că rezultatele matematice ale numărării voturilor arată un câștigător.
„Standardul nostru este certitudinea absolută”, a spus David Scott, șeful strategiei și operațiunilor de știri la Associated Press. „Nu declarăm un câștigător până când nu suntem 100% siguri de rezultat.”
Joe Biden a fost declarat câștigător sâmbătă, 7 noiembrie, la patru zile după alegeri. Președintele a depășit pragul votului electoral în acea zi, când instituțiile de presă au sunat în Pennsylvania și Nevada.
Michigan și Wisconsin au anunțat rezultatele ambele a doua zi după alegeri, dar rezultatele din Arizona nu au fost clare până pe 12 noiembrie, cele din Carolina de Nord până pe 13 noiembrie și cele Georgia pe 19 noiembrie, după o renumărare a voturilor.
Asta depinde de marjele de eroare din fiecare stat. Potrivit Protect Democracy, un grup non-partizan, vom vedea în general rezultate mai repede decât în 2020 dacă marja într-un stat este mai mare de 0,5%.
Ei trag această concluzie deoarece vor fi semnificativ mai puține buletine de vot prin corespondență decât în 2020, iar statele le vor putea număra mai repede.
Trei state au extins, de asemenea, pre-numărarea buletinelor de vot prin corespondență înainte de ziua alegerilor, ceea ce nu au făcut în 2020 (Arizona, Georgia și Michigan) și trei state au un termen limită mai rapid pentru momentul în care trebuie să sosească buletinele de vot prin corespondență decât în 2020 (Carolina de Nord, Nevada și Pennsylvania).
Protect Democracy a spus într-un raport recent că presupune că rezultatele vor fi anunțate în Michigan și Wisconsin la o zi întreagă după închiderea urnelor – cu aceeași viteză ca în 2020.
De asemenea, presupune că rezultatele din Pennsylvania se vor afla mai repede decât în 2020, când a fost nevoie de patru zile; în Nevada se vor cunoaște în același interval de timp sau mai repede decât în 2020, când a durat patru zile, iar Arizona va afla ce a votat în același interval de timp sau mai repede decât în 2020, când a durat nouă zile.
Rezultatele din Carolina de Nord și Georgia se vor afla mai repede decât 2020, presupune organizația.
Dacă marja de eroare în statele din SUA este mai mică de 0,5% sau dacă orice stat necesită renumărări, timpul până la aflarea rezultatelor ar putea fi prelungit.
În Arizona și Nevada în special este foarte puțin probabil ca cineva să poată afla rezultatele în noaptea alegerilor.
Pennsylvania este un stat deosebit de dificil, deoarece, prin lege, birourile electorale locale nu pot începe să deschidă plicurile și să înregistreze buletinele de vot prin corespondență până în ziua alegerilor. Wisconsin, un alt stat indecis, are o restricție similară și este posibil să nu raporteze rezultate complete până a doua zi.
Unele state permit ca buletinele de vot la distanță a să fie numărate până la 10 zile după ziua alegerilor. Dintre statele indecise, numai Nevada permite o întârziere semnificativă; poate accepta buletine de vot prin corespondență până sâmbăta după ziua alegerilor, cu condiția ca acestea să aibă ștampila poștală până la 5 noiembrie.
Dacă un stat are rezultate precum Florida în 2000, unde un număr format din trei cifre este diferența de voturi dintre cei doi candidați, rezultatul se poate reduce la buletine de vot pentru militari și, eventual, buletine de vot provizorii.
De obicei, doar aproximativ jumătate din buletinele de vot provizorii contează, dar într-o cursă foarte strânsă cum e cea de anul acesta va fi o luptă nebună între democrați și republicani pentru a găsi oamenii care au votat pentru a-i „valida”, ceea ce implică de obicei aducerea unei dovezi de identificare și înregistrare la un birou electoral.
Expresiile „miraj roșu” și „schimbare albastră” se referă la acel fenomen în care un candidat republican pare să aibă un avantaj la începutul serii, doar ca acesta să dispară pe măsură ce se numără mai multe voturi, arată o analiză The Guardian.
În această noapte, B1TV va transmite documentarele despre alegerile prezidențiale din SUA, cele mai aștteptate alegeri din lume, astfel:
Ora 00.00 „America Alege: Harris vs Trump”
Ora 02:00 „America Alele: Vicepreședinții”
Ora 05:00 reluare „America Alege: Harris vs Trump”