Canada va avea cea mai mare centrală nucleară din lume: „Ne reîntoarcem la rădăcinile noastre nucleare”

Canada va avea cea mai mare centrală nucleară din lume: „Ne reîntoarcem la rădăcinile noastre nucleare”
Sursa foto: Shutterstock

Bruce Power, una dintre cele mai mari companii canadiene de utilități, începe primele lucrări de extindere a centralei nucleare, având potențialul de a deveni cea mai mare centrală nucleară din lume, în condițiile în care cererea tot mai mare de energie curată stimulează interesul pentru energia atomică, , relatează Bloomberg.

Bruce Power va fi cea mai mare centrală nucleară construită în Canada, în ultimii 30 de ani

Provincia Ontario din Canada a decis să continue cu extinderea capacităţilor nucleare. Extinderea facilităţii Bruce Power, una dintre cele mai mari companii canadiene de utilități, va reprezenta prima mare centrală nucleară construită în Canada în ultimele trei decenii, sugerând că politicile în domeniul energiei nucleare ar putea în sfârşit să fie deblocate.

„Ne reîntoarcem la rădăcinile noastre nucleare şi această revenire nu putea avea loc într-un moment mai important”, spune John Gorman, preşedintele Canadian Nuclear Association.

În provincia Ontario sunt amplasate 18 din cele 19 reactoare nucleare canadiene, majoritatea construite între 1960 şi 1980, perioadă în care reactoarele de tip Candu au devenit renumite la nivel mondial.

Pe măsură ce creşte cererea mondială pentru energie curată, Canada este pregătită încă odată să fie un important furnizor de reactoare nucleare, atât pe plan intern, cât şi internaţional.

În 2031, energia nucleară va furniza 66% din energia curată a României

România și Canada au experiență de zeci de ani în industria nucleară, România fiind singurul stat din Europa care folosește tehnologie nucleară canadiană, CANDU 6, cu performanțe de securitate nucleară recunoscute internațional.

În România, este estimată capacitatea instalată după 2031 de 3262 MW din surse nucleare: 700 MW prin retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă, 700MW prin funcționarea Unității 2, 1400 MW din Proiectul Unităților 3 şi 4, 462 MW din Proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR), care va asigura 33% din necesarul energetic al României și aprox. 66% din energia curată a României

În plus, va fi evitată producția a 24 milioane tone CO2 anual şi vor fi generate și susținute anual peste 20.000 locuri de muncă, potrivit Adevărul.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`