O extindere a legislației, care va intra în vigoare în martie anul viitor, va permite canadienilor a căror singură afecţiune de bază este boala mintală să aleagă moartea asistată medical (MAID), informează Reuters. La această procedură vrea să apeleze și Lisa Pauli, care timp de decenii s-a luptat cu anorexia. Acceptarea acestei decizii nu a fost deloc ușoară pentru mama ei, Mary Heatley.
În 2016, Canada a legalizat moartea asistată medical pentru persoanele cu boli terminale, iar în 2021 a extins-o la persoanele cu afecţiuni incurabile, dar nu terminale. De anul viitor, procedura va fi permisă și persoanelor a căror singură afecţiune de bază este boala mintală.
Susţinătorii morţii asistate spun că aceasta e o problemă de autonomie personală, dar şase avocaţi pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi pe probleme de religie au declarat pentru Reuters că ritmul modificărilor legislative e prea mare și există riscul să apeleze la această procedură persoane care pot fi vindecate de afecțiunile lor, dar care nu au suficienți bani pentru a primi tratamentele necesare, sau persoane care nu-și permit financiar servicii sociale permanente.
Însă ministrul canadian al Justiţiei, David Lametti, a respins criticile și a susținut că pașii legislativi au fost „foarte prudenți”: „A fost o evoluţie lentă şi atentă și sunt mândru de asta”.
De asemenea, unii experţi medicali susțin că doar boala mintală nu ar trebui să fie un criteriu pentru moartea asistată deoarece e greu de stabilit cu adevărat dacă aceasta e iremediabilă, aşa cum cere legea.
În 2021, cel mai recent an pentru care există date oficiale, 10.064 de persoane au decedat în Canada prin moarte asistată medical, reprezentând 3,3% din totalul deceselor. Spre comparație, în Olanda și Belgia, unde moartea asistată este legală din 2002, procentul a fost de 4,5%, respectiv de 2,4%.
Lisa Pauli are 47 de ani și de când era mică suferă de anorexie. Acum, ea cântăreşte 41 de kilograme şi poate sta zile întregi fără să mănânce alimente solide.
„Fiecare zi este un iad. Sunt atât de obosită…. Sunt terminată, am încercat totul. Simt că mi-am trăit viaţa”, a spus Lisa, care vrea să aplice pentru MAID odată ce va fi eligibilă.
La început, mama ei, Mary Heatley, nu a putut accepta vestea: „Mi-a luat răsuflarea. Pur şi simplu nu mi-am putut imagina că ea ar putea să nu mai existe această lume”.
Dar apoi Mary a vorbit cu fiica ei și a înțeleg prin ce trece: „Pur şi simplu nu putea să conceapă încă 10, 20, oricâţi ani la fel, trăind cu această tulburare de alimentaţie. Așa că mi-am spus: ‘Trebuie să încerci să-ţi aminteşti că asta vrea ea și e viața ei’. Așa că ar trebui să merg mai departe fără ea”.
Psihiatra Justine Dembo, care evaluează oamenii pentru MAID iar pe Lisa o consulta pentru tulburare dismorfică corporală, spune că femeia „a urmat tratamente de foarte bună calitate şi pur şi simplu nu au avut niciun efect”.