Canada a dispus dizolvarea firmei TikTok de pe teritoriul țării. Ce motive a invocat ministrul Industriei
Canada a ordonat dizolvarea afacerii TikTok din Toronto și Vancouver, însă nu va bloca accesul la populației la aplicație. Decizia a fost luată pe baza unei evaluări a securității naționale a companiei chineze din spatele platformei, pe informațiile și dovezile colectate în perioada evaluării, dar și pe sfatul comunității de securitate și informații din Canada și al altor parteneri guvernamentali.
„Guvernul nu blochează accesul canadienilor la aplicația TikTok sau capacitatea acestora de a crea conținut. Decizia de a utiliza o aplicație sau o platformă de social media este o alegere personală”, a spus ministrul Industriei, François-Philippe Champagne, potrivit Ap News.
El a explicat că ordinul de dizolvare a fost emis în conformitate cu Investment Canada Act, care permite revizuirea investițiilor străine care pot dăuna securității naționale a Canadei. Champagne sugerează tututor canadienilor să fie prudenți în ceea ce privește securitatea cibernetică și oferirea de date personale.
Decizia Canadei va fi contestată în instanță
Un purtător de cuvânt TikTok a subliniat efectul pe care l-ar avea închiderea birourilor din Caanda: pierderea a sute de locuri de muncă locale.
„Vom contesta acest ordin în instanță. Platforma TikTok va rămâne disponibilă pentru creatori pentru a găsi un public, a explora noi interese și pentru ca afacerile să prospere”, a spus purtătorul de cuvânt.
TikTok probleme cu mai multe țări
TikTok este o aplicație extrem de popular în rândul tinerilor, dar proprietatea sa chineză a stârnit temeri că Beijingul ar putea să o folosească pentru a colecta date despre utilizatorii occidentali sau pentru a promova narațiuni și dezinformare pro-China.
TikTok se confruntă cu un control intens din Europa și America asupra securității și confidențialității datelor și a fost interzis anterior în Canada, de pe toate dispozitivele mobile emise de guvern.
Trump a încercat să interzică TikTok
Decizia Canadei vine la doar o zi după realegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite. În iunie, Trump s-a alăturat TikTok, o platformă pe care a încercat cândva să o interzică în timp ce se afla la Casa Albă.
Trump a încercat să interzică TikTok printr-un ordin executiv care spunea că „răspândirea în Statele Unite a aplicațiilor mobile dezvoltate și deținute” de companiile chineze este o amenințare pentru securitatea națională. Acțiunea a fost blocată de instanțe după ce TikTok a dat în judecată.
Trump a spus la începutul acestui an că încă crede că TikTok reprezintă un risc pentru securitatea națională, dar s-a opus interzicerii acestuia.