Campania de vaccinare din Israel, asociată cu scăderea numărului de infectări. Ce au observat oamenii de știință

Publicat: 01 02. 2021, 22:27
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Chicago Tribune/TNS/ABACA

Campania de vaccinare din Israel prezintă semne că funcționează în ceea ce privește scăderea numărului de infectări și îmbolnăviri la persoane cu vârste mai mari de 60 de ani, transmite BBC. Diminuarea pare să fie mai proeminentă la bătrâni și în special în zonele în care eforturile de imunizare au decurs într-un ritm mai rapid.

Analiză efectuată în Israel cu privire la legătura dintre campania de vaccinare și scăderea numărului de infectări

Statistica prezentată de către Ministerul israelian al Sănătății arată că doar 531 de persoane cu vârste mai mari de 60 de ani, dintre cele aproape 750.000 vaccinate inclusiv cu doza de rapel, au fost testate pozitiv pentru noul coronavirus, reprezentând un procent de 0,07%. Numărul celor bolnave este și mai mic, în condițiile în care doar 38 dintre acestea au fost internate cu forme moderate, severe sau critice de boală – o pondere mică.

În cazul primei doze de vaccin, efectul apare ceva mai lent, dat fiindcă împinge sistemul imunitar să înceapă recunoașterea și lupta cu virusul.

Israelul a livrat cinci milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 către o populație de circa nouă milioane de locuitori – aproximativ un milion de oameni au primit câte două doze, prima și cea de rapel.

Încă nu se știe dacă vaccinul anulează complet posibilitatea ca oamenii să poarte și să transmită mai departe virusul.

Până acum, multe persoane sunt încă nevaccinate, iar celor care au primit injecția li se spune să respecte în continuare distanțarea socială și să poarte mască de protecție.

Analiza efectuată de Ministerul israelian al Sănătății a luat în calcul doar infectările și îmbolnăvirile la persoane vaccinate – demersurile nu au inclus și un grup de control format din persoane nevaccinate, cum s-ar întâmpla într-un studiu clinic.

Cercetătorii din Israel auîncercat să afle dacă scăderea numărului de cazuri se datorează mai degrabă vaccinului decât măsurilor de restricție.

Astfel, au fost identificate scăderi mari de bilanț al infectărilor și internărilor atât la persoane cu vârste mai mari de 60 de ani, care au fost vaccinate primele, cât și în orașele care și-au vaccinat cea mai mare pondere de populație.

Aceste schimbări relative nu au fost observate în lockdown-urile inițiale.

Cu 54,7 doze de vaccin la 100 de locuitori, Israelul are cea mai mare rată de vaccinare din acest punct de vedere și este prima într-un top în care podiumul este completat de Emiratele Arabe Unite (33,7) și Marea Britanie (14,2). Spre exemplu, Germania este abia pe poziția a 6-a la acest capitol, cu o rată de 2,8 – de altfel, ritmul lent de vaccinare din Germania a determinat autoritățile să convoace luni un summit de urgență pentru accelerarea campaniei.