Campania de mobilizare a Ucrainei continuă, în ciuda faptului că majoritatea bărbaților stau la cozi impresionante pentru a cere scutiri

Campania de mobilizare a Ucrainei continuă, în ciuda faptului că majoritatea bărbaților stau la cozi impresionante pentru a cere scutiri
Sursa foto: Hepta Diego Herrera Carcedo / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Văzând patrula militară înmânând documente de apel la periferia Kievului, un bărbat s-a strecurat într-un magazin din apropiere. Un altul a refuzat chiar să se oprească pentru ofițeri. Alții, însă, s-au conformat în liniște, potrivit Reuters.

Cei mai mulți bărbați merg să ceară scutire de la luptă

Deși unii bărbați ar putea veni la mobilizarea accelerată a Ucrainei pentru a reîntregi efectivele, ei sunt mai puțin dornici să lupte decât înainte, a spus un ofițer de rețea, care folosește indicativul „Fantomas”.

„Acum, din câte știu eu, majoritatea cozilor (la birourile de mandate) sunt alcătuite din persoane care doresc să obțină un fel de scutire (de la luptă)”, a spus tânărul de 36 de ani, care a fost însoțit de Reuters într-o patrulă în capitala Ucrainei.

Veteranul se află în prima linie a efortului de a mobiliza oamenii, în ciuda entuziasmului public în scădere pentru serviciul militar, deoarece analiștii militari descriu regenerarea forței de muncă a trupelor drept una dintre provocările centrale ale câmpului de luptă al Kievului.

Președintele Volodimir Zelenski a redus vârsta de recrutare la 25 de ani începând cu 27 aprilie și a semnat o revizuire a procesului de mobilizare care a intrat în vigoare în mai, obligând bărbații sub 60 de ani să-și reînnoiască informațiile despre datele personale la birourile de recrutare sau online.

Deși numărul de recrutări rămâne învăluit în secret în timpul războiului, unii oficiali politici și militari au spus că schimbările, inclusiv o campanie de creștere a recrutării voluntare, au readus efortul de mobilizare pe drumul cel bun după două luni.

Armata ucraineană a declarat pentru Reuters că rata de recrutare s-a dublat în mai și iunie față de ultimele două luni, fără a furniza cifrele.

Purtătorul de cuvânt Bohdan Senyk a descris asta drept o „tendință pozitivă”. Vârsta medie a unui soldat mobilizat a rămas neschimbată la aproximativ 40 de ani.

Foarte mulți soldați care sunt deja pe front de doi ani cer cu disperare să fie înlocuiți

Mulți soldați sunt disperați să fie înlocuiți după mai bine de doi ani de serviciu practic non-stop, fără să știe nimic cu privire la momentul în care vor fi demobilizați dintr-o forță armată de aproximativ 1 milion.

Întrebat despre o cifră de 200.000 de militari suplimentari citată într-un ziar german, Roman Kostenko, secretarul comisiei naționale de apărare a parlamentului, a estimat că armata ar putea înrola atât de mulți până la sfârșitul anului dacă procesul va continua în ritmul actual.

Acest lucru, a spus el, ar putea permite Ucrainei să ia în considerare o legislație pentru demobilizarea unor trupe, deși ministrul de interne a avertizat că acest lucru fără a înlocui o parte proporțională a acestora ar putea slăbi frontul.

Mathieu Boulègue, analist al apărării la Centrul de Analiză a Politicii Europene din Washington, a spus că estimarea de 200.000 este încurajatoare, dar că sarcina mai critică ar fi să-i antreneze și să îi distribuie corect pe front.

Ucraina trebuie să „investească capitalul uman în mod inteligent și eficient acolo unde este nevoie. Pentru că chiar dacă poți convinge pe oricine să conducă un camion sau să curețe toalete, nu poți obține atât de ușor luptători eficienți”, a spus el.

Între timp, Rusia recrutează aproximativ 30.000 de militari pe lună pentru efortul său de război, în timp ce suferă pierderi „foarte mari”, a declarat marți un înalt oficial NATO. El a adăugat că Moscova nu avea muniții și trupe pentru a începe o ofensivă majoră.

De la revizuirea mobilizării, unele birouri de recrutare s-au chinuit să facă față afluxului de bărbați care au venit să-și înregistreze sau să-și actualizeze datele până la data limită de 16 iulie.

„Vin mai mulți oameni decât suntem capabili să acceptăm”, a spus un șef adjunct al biroului de proiect unde lucrează Fantomas. „Uneori procesarea se prelungește până la ora 1 noaptea”.

Oficialul, care a cerut anonimatul, i-a dat dreptate lui Fantomas și a spus că o parte „foarte, foarte mare” de bărbați caută scutiri, deși a insistat că lucrurile sunt pe drumul cel bun.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)
19:41 - De ce nu ar trebui să bei prea multă apă dacă îți dorești să fii hidratat pe tot parcursul zilei. Câtă apă este necesar să bem
19:29 - Bogdan Matei (PSD), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Luni vom avea o ședință a grupurilor reunite și vom stabili. Eu nu cred că este oportună o astfel de lege
19:12 - Alexandru Dimitriu (USR): Iohannis seamănă tot mai mult cu Piedone (VIDEO)
19:06 - Care sunt cele mai bune alimente pentru îmbunătățirea sistemului imunitar? Ce trebuie să consumăm în această perioadă
18:51 - Câte clase are, de fapt, Sorin Bontea. Juratul de la MasterChef a recunoscut totul: „Bucătăria m-a ales pe mine”