Camera Reprezentanților, controlată de democrați, începe formal ancheta de destituire a președintelui SUA. Donald Trump, susținut în continuare de republicani

Camera Reprezentanților, controlată de democrați, începe formal ancheta de destituire a președintelui SUA. Donald Trump, susținut în continuare de republicani
foto: hepta.ro.

Camera Reprezentanților din Congresul SUA a adoptat, cu 232 de voturi „pentru” și 196 „împotrivă”,legislația pentru ancheta de destituire demarată de democrați împotriva președintelui republican Donald Trump, potrivit Reuters. Procedura vine în contextul în care liderul la Casa Albă ar fi făcut presiuni asupra omologului său din Ucraina, Volodâmâr Zelenski, astfel încât Kievul să demareze o investigație asupra lui Joe Biden, principalul favorit să reprezinte stânga liberală americană la alegerile prezidențiale din 2020.

Acesta a fost primul test formal pentru ancheta de destituire a președintelui SUA și a arătat că democrații au suficient sprijin în Camera inferioară a Congresului SUA pentru etapa următoare, cea rezervată pentru depunerea oficială a acuzațiilor împotriva lui Trump, în cazul în care ei consideră că au suficiente probe.

Democrații din Camera Reprezentanților susțin că Donald Trump a făcut abuz de putere, pentru avantaje personale, și a pus în pericol securitatea națională a SUA, atunci când i-a cerut președintelui ucrainean Volodâmâr Zelenski să-i investigheze rivalul politic democrat atât pe Joe Biden, fost vicepreședinte american, cât și pe fiul acestuia, Hunter, care a lucrat pentru compania energetică Burisma din Ucraina.

Joe Biden este principalul favorit în cursa internă a democraților pentru nominalizarea candidatului la alegerile prezidențiale din 2020, care urmează să-l înfrunte pe Trump, care a anunțat deja de ceva timp că dorește un nou mandat.

„Este o zi tristă. Nimeni nu vine în Congres pentru a destitui un președinte”, a spus democrata Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, înainte de vot.

De partea cealaltă, republicanii au rămas alături de Trump și au catalogat eforturile democraților drept mișcări de campanie lipsite de esență.

„Acestea sunt reguli pe stil sovietic”, a spus Steve Scalise, al doilea republican din Camera Reprezentanților.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`