Facebook se confruntă în continuare cu probleme după izbucnirea scandalului Cambridge Analytica. Acțiunile companiei listate pe Bursa din New York au scăzut joi sub pragul de 165 de dolari, ajungând la un nivel cu peste 3% mai scăzut față de cotațiile de miercuri.
Declinul vine după ce fondatorul Facebook Mark Zuckerberg a recunoscut că au existat unele „erori” referitor la folosirea datelor personale ale utilizatorilor rețelei sociale. Iar potrivit specialiștilor, căderea acțiunilor companiei va continua, notează Mediafax.
„Vreau să fac o actualizare a datelor despre situaţia cu firma Cambridge Analytica, inclusiv despre măsurile pe care le-am luat deja şi pe care le vom lua. Avem responsabilitatea de a proteja datele utilizatorilor, iar, dacă nu putem, nu merităm să vă oferim servicii. (…) Am luat măsuri pentru a înţelege ce s-a întâmplat şi pentru a mă asigura că nu se va repeta. Vestea bună este că cele mai importante măsuri pentru a evita repetarea acestor lucruri au fost luate deja acum câţiva ani. Dar am făcut şi greşeli, mai avem de făcut lucruri şi trebuie să intensificăm măsurile”, a declarat Zuckerberg.
Scandalul de la Facebook a pornit după ce Cambridge Analytica, o firmă specializată în analizarea datelor online implicată în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit, a exploatat în scop electoral datele de pe Facebook a peste 50 de milioane de cetăţeni americani. Un activist pentru transparenţă, Christopher Wylie, a dezvăluit pentru publicaţiile The New York Times şi Observer că firma britanică, deţinută de miliardarul specializat în tranzacţii speculative, Robert Mercer, şi condusă la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorală a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegători americani pentru a construi un puternic program software în scopul anticipării şi influenţării preferinţelor electorale. Astfel, Cambridge Analytica a utilizat date sustrase în 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegătorilor americani şi a le trimite reclame politice personalizate.
Facebook a decis suspendarea conturilor firmei Cambridge Analytica, al lui Christopher Wylie şi Aleksandr Kogan, un profesor ruso-american. Firma Cambridge Analytica este investigată în Marea Britanie de Parlament şi de autorităţile de reglementare sub acuzaţia unor activităţi ilegale în campania privind referendumul pe tema rămânerii în Uniunea Europeană.