Vom asista la o concurență înrădăcinată pentru titlul de cel mai mondialist și mai pro-american lider european între șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Liz Truss, anticipează inPolitics.ro.
Într-un articol în Le Courrier des Strateges, profesorul universitar fracenz Edouard Husson, mare cunoscător de politică externă, a amintit de un episod din 11 februarie 2022, în care Liz Truss, la acel moment șefa diplomației britanice, i-a ținut o lecție omologului său rus, Serghei Lavrov, reproșând Moscovei că nu face nimic pentru soluționarea pașnică a tensiunilor din Ucraina.
În replică, diplomatul rus s-a gândit să îi testeze cunoștințele de geografie și i-a cerut să recunoască suveranitatea rusă asupra Rostovului și a Voronejului, două regiuni din sudul Rusiei, aflate la granița cu Ucraina.
„Doamna Truss răspunde că Marea Britanie nu le va recunoşte niciodată ca ruseşti. Urmează intervenţia jenată a ambasadorului britanic pentru a o corecta pe doamna ministru, apoi negarea incidentului atunci când ruşii încep să-l răspândească, amuzându-se sarcastic. Rusofobia e un sport cu tradiţie în diplomaţia britanică. Dar pe vremea războiului Crimeei (1853-1856), cei de la Foreign Office ştiau geografie.
Dar ceva şi mai rău avea să vină: la 27 februarie 2022, la trei zile după începutul războiului din Ucraina, Liz Truss declara că va fi fără îndoială necesar ca NATO să intre în război pentru a opri Rusia. Ca răspuns, Vladimir Putin a anunţat că forţele nucleare ale Rusiei au fost puse în alertă maximă”, spune Edouard Husson, care a supranumit-o „Calamity Liz” pe noua șefă din Downing Street, o evocare a faimoasei Calamity Jane (1852-1903), o pionieră a cuceririi Vestului american.
Într-un articol intitulat „RIP Great Britain” („Odihnește-te în pace, Marea Britanie”), portalul Moon of Alabama spune că „Liz Truss este mai puțin competentă decât Boris Johnson, dar e la fel de bună la mințit”.
„Una peste alta, va părea mai rea în acel post decât Johnson. Nenorocirile aduse de dezastrul Brexit continuă să se agraveze. Penuria de energie cauzată de războiul economic dus împotriva Rusiei sfâşie ţara. […] Truss va agrava totul. Dar miliardarii şi bancherii din City-ul londonez o vor aplauda, totuşi, pentru că le-a scăzut impozitele. Primul Război Mondial în Europa s-a datorat în mare parte declinului Imperiului Britanic, care se temea de creşterea concurentului german. Imperiul a fost grav avariat. Cel de-Al Doilea Război Mondial l-a doborât. Brexitul lui Boris Johnson a dus la ruină economia reală a Marii Britanii rupând ţara de pieţele ei europene. Acum, Liz Truss va distruge ce-a mai rămas din fostul mare imperiu”, se arată în articolul respectiv.