Caii sălbatici se întorc în stepele Kazahstanului după o absență de două secole
Șapte cai Przewalski, singura specie cu adevărat sălbatică din lume, au zburat în țara din Asia Centrală de la grădinile zoologice din Europa.
O parte din ultimii cai sălbatici din lume s-au întors în Kazahstanul natal, după o absență de aproximativ 200 de ani.
Caii sălbatici au fost domesticiți pentru prima dată acum aproximativ 5.500 de ani
Cei șapte cai, patru iepe din Berlin și un armăsar și alte două iepe din Praga, au fost transportați în țara din Asia Centrală cu un avion de transport al forțelor aeriene cehe.
Caii sălbatici, cunoscuți sub numele de caii lui Przewalski, au cutreierat odată vastele pajiști de stepă din Asia Centrală, unde se crede că acești cai au fost domesticiți pentru prima dată acum aproximativ 5.500 de ani.
Se știe că oamenii călăreau cai în nordul Kazahstanului cu aproape 2.000 de ani înainte de primele înregistrări de domesticire în Europa. Activitatea umană, inclusiv vânătoarea animalelor pentru carnea lor, precum și construcția de drumuri, care le-a fragmentat populația, au făcut ca animalele să ajungă aproape de dispariție în anii 1960.
Filip Mašek, purtătorul de cuvânt al grădinii zoologice din Praga, a declarat: „Aceștia sunt singurii cai sălbatici rămași din lume. Mustangii sunt cai domestici care au devenit sălbatici.”
Caii reintroduși în Kazahstan provin din două grupuri care au supraviețuit în grădinile zoologice din München și Praga.
Inițial, opt cai erau programați să călătorească, a spus Mašek, dar un cal s-a simțit rău înainte de zborul din Praga și a trebuit să fie descărcat și returnat la grădina zoologică din Praga.
„A fost doar puțin amețit la întoarcere, dar acum este bine. Acești cai trebuie să stea în picioare pe toată durata călătoriei – nu pot să stea pe jos, în principal pentru că sângele lor trebuie să circule corect. Este o călătorie de 30 de ore în total, iar caii pot supraviețui doar dacă stau până la capăt”, a spus el.
Caii sălbatici contribuie la biodiversitate
Returnarea cailor de la grădina zoologică din Praga ar contribui la creșterea biodiversității în regiune, a spus Mašek. „Caii răspândesc semințe în bălegar și, atunci când dezgroapă plante, ajută apa să coboare în sol. De asemenea, fertilizează stepa cu bălegarul lor.
„Pentru mine”, a spus el, „scopul unei grădini zoologice moderne nu este doar protejarea și reproducerea speciilor pe cale de dispariție, ci este acela de a le întoarce în sălbăticie unde le aparțin.”
Directorul grădinii zoologice din Praga, Miroslav Bobek, a spus că sosirea cailor a fost „aproape un miracol”, având în vedere pregătirea relativ scurtă pentru relocare și inundațiile neașteptate din centrul Kazahstanului de luna trecută.
„Acesta este începutul unui nou capitol din povestea ultimului cal sălbatic de pe planetă”, a spus el într-un comunicat de presă.
Mašek a spus că se plănuiește transportul unui total de 40 de cai în centrul Kazahstanului în următorii cinci ani.