„Ca un tsunami”: Spaniolii povestesc despre inundațiile catastrofale ale căror bilanț a crescut la 95 de oameni morți și alte zeci de oameni dispăruți
„Când apa a început să crească, a venit ca un val”, a spus Guillermo Serrano Pérez, citat de BBC. „A fost ca un tsunami.” Tânărul de 21 de ani din Paiporta, de lângă Valencia, este unul dintre miile de oameni care s-au confruntat cu inundațiile fulgerătoare de marți seara care au cuprins regiunea și au ucis peste 70 de persoane.
Deși s-a declarat alertă maximă, mulți spanioli au fost surprinși de inundații
Conducea pe autostradă împreună cu părinții săi marți seară, când a venit apa. Au supraviețuit cățărându-se pe un pod și abandonându-și mașina furiei inundațiilor.
Deși ploaia abundentă a lovit zona timp de ore în șir, mulți, precum Guillermo Serrano Pérez și familia sa, au fost prinși pe neaștetate de forța inundațiilor.
Marți dimineața, în jurul orei locale 07:00, agenția de meteorologie din Spania Aemet a avertizat că sunt prognozate ploi torenţiale pentru regiunea Valencia.
„Fiți foarte atenți! Pericolul este extrem! Nu călătoriți decât dacă este absolut necesar”, scria pe X, înainte de a lansa „alerta roșie maximă”.
Pe parcursul zilei, au fost declanșate mai multe alerte, avertizând autoritățile locale să împiedice oamenii să se apropie de malurile râului.
Până la ora 15:20, centrul regional de coordonare a situațiilor de urgență publica deja imagini cu străzile puternic inundate din municipalitățile La Fuente și Utiel, la vest de Valencia.
Câteva ore mai târziu, el a spus că mai multe râuri din zonă se umflau și a îndemnat oamenii să se îndepărteze de maluri.
Dar în majoritatea locurilor, era deja prea târziu.
Chiva – la aproximativ 20 km distanță – a fost printre primele localități care au experimentat întreaga furie a inundațiilor fulgerătoare.
Râpa adâncă care traversează orașul s-a umplut cu apă de marți după-amiază după ploile abundente.
Până la ora 18:00, străzile orașului se transformaseră în râuri furioase, cu apele furioase târând mașinile, lămpile stradale și băncile.
Serviciile de urgență s-au grăbit să aducă asistență în regiune, dar viteza cu care apa a umplut străzile a fost fără precedent.
În altă parte în regiune, au început să apară știri că oamenii au dispărut după ce au fost prinși de inundații.
Mulți au pus la îndoială momentul în care autoritățile au avertizat oamenii că urmează viituri
Cu toate acestea, protecția civilă nu a trimis un avertisment locuitorilor din regiunea Valencia pentru a-i avertiza să nu circule pe drumuri decât după mai bine de două ore, după ora 20.00.
Mulți au pus la îndoială momentul avertismentului, care a sosit la mai bine de 12 ore după ce agenția spaniolă de meteorologie a emis prima alertă roșie.
Unii spun că a ajuns prea târziu pentru ca oamenii să încerce măcar să caute refugiu la etajele superioare sau să iasă de pe drumuri, care erau ocupate cu navetiștii care se întorceau acasă după muncă.
Paco conducea de la Valencia la Picassent, în apropiere, când a fost surprins de inundațiile care au înghițit drumurile.
El a declarat pentru ziarul El Mundo „viteza apei era nebunească” în timp ce târâ mașinile mai departe: „Presiunea a fost extraordinară. Am reușit să ies din mașină și apa m-a împins și m-a lipit de un gard de care am reușit să mă apuc, dar nu m-am putut mișca. Nu m-a lăsat. Mi-a rupt hainele”, a spus el.
Patricia Rodríguez, din Sedaví, a fost și ea surprinsă de inundații în timp ce conducea acasă de la serviciu.
Ea a declarat presei locale că apa a început să crească în timp ce stătea într-o coadă de trafic lângă Paiporta și mașinile au început să plutească.
„Ne-a fost teamă că râul va sparge malurile pentru că eram chiar în primul rând”, a spus ea. Ea a reușit să scape cu ajutorul unui alt șofer și a privit, îngrozită, cum un tânăr din apropiere ducea un nou-născut în siguranță.
„A fost bine că n-a alunecat nimeni, pentru că dacă am fi făcut-o, curentul ne-ar fi luat”, a spus ea.