Comisia Europeană a adoptat raportul anual privind monitorizarea aplicării dreptului Uniunii în 2014. Potrivit acestuia, în România s-au înregistrat 68 de cazuri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, informează Mediafax.
În 2014 au existat cu 5,7 la sută mai multe plângeri referitoare la potenţiale încălcări ale legislaţiei europene față de 2013. Cele mai multe plângeri au vizat Spania (553), Italia (475) și Germania (275).
În ceea ce priveşte cazurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, România se afla, la 31 decembrie 2014, pe locul 6, cu 68 de cazuri. Pe primul loc se situau Grecia şi Italia, cu câte 89 de cazuri şi Spania, cu 86.
50 dintre procedurile de infringement au fost contra României. Numărul acestor procedurilor este în scădere față de 2013, dar România se află pe locul al treilea, după Belgia (53) și Grecia și Bulgaria (52 fiecare).
România este codaşă şi în privinţa transpunerii directivelor europene în legislaţia naţională. Astfel, Comisia Europeană a lnasat împotriva României 37 de proceduri de infringement din cauza întârzierii transpunerii legislaţiei UE în cea naţională. Împotriva Belgiei s-au lansat 40, iar împotriva Bulgariei 41.
„Viziunea raportului este echilibrată. Raportul consemnează foarte corect că am avut câţiva ani de stabilitate, dar şi faptul că a crescut numărul de directive transpuse cu întârziere. Această stabilitate ne-a dus şi la performanţe foarte bune, inclusiv la cea de a nu fi condamnaţi încă la CJUE pentru nerespectarea sau netranspunerea legislaţiei UE”, a declarat Răzvan-Horaţiu Radu, Agentul guvernamental al României la Curtea de Justiţie a UE.