Bulgaria se pregătește să adere la moneda unică europeană, euro, la începutul anului viitor. Acest lucru va duce la consolidarea poziției țării vecine pe piața turismului european.
În vreme ce România, stabilă politic, datorită coaliției PSD-PNL-UDMR, se scufundă economic, la vecinii bulgari lucrurile stau taman pe dos. Bulgaria trece printr-o criză politică prelungită, care a început în 2021 și a avut drept consecință organizarea mai multor rânduri de alegeri anticipate. În octombrie, alegătorii bulgari și-au votat parlamentarii pentru a doua oară în 2024 și pentru a șaptea oară de la debutul crizei.
Cu toate acestea, țara este stabilă din punct de vedere economic, schimbarea guvernelor de la Sofia având o influență prea mică. Datorită stabilității economice, deficitul este ținut sub control, în limitele impuse de tratatele europene, sub 3%. Mai mult vecinii de la sud de Dunăre se pregătesc să adere și la moneda unică europeană, euro. Iar acest lucru va deschide numeroase alte oportunități.
Ministrul Turismului, Miroslav Borshosh, a declarat că aderarea la zona euro reprezintă o oportunitate strategică pentru stabilitatea şi creşterea economiei. Bulgaria va reuși, astfel să-și consolideze poziția și pe piața europeană a turismului, conform publicaţiei Sofia Globe. Oficialul de la Sofia a făcut aceste declarații în cadrul unui eveniment, „Turismul bulgar la aderarea Bulgariei la zona euro”. El a subliniat rolul cheie al turismului pentru economia ţării şi a arătat beneficiile pe care le va aduce acestui sector introducerea monedei euro.
„Zona euro, pe lângă efectele pe care le va avea asupra tuturor, nu doar asupra turismului, poate fi descrisă în cuvinte ca un vis, o necesitate absolută, un nou stadiu în dezvoltarea ţării”, a afirmat ministrul Turismului din Bulgaria.
Oficialul bulgar a arătat că moneda unică europeană va elimina necesitatea cursului de schimb și va asigura o transparență mai mare a prețurilor. Acest lucru, spune Miroslav Borshosh, va face din Bulgaria o destinație mai atractivă pentru turiștii străini. El a subliniat potenţialul pentru atragerea de noi investiţii în turism, ceea ce va avea efecte asupra dezvoltării acestui sector pe termen lung.
Statutul de membru al zonei euro reprezintă un avantaj economic pentru Bulgaria, dar și un semn de încredere, ţara fiind percepută ca o destinaţie stabilă, sigură şi modernă, a afirmat ministrul Turismului.
Potrivit informațiilor furnizate de președintele ANAT, Alin Burcea, Bulgaria a înregistrat, anul trecut, un număr de 13 milioane de turiști străini, obținând venituri de 7,2 miliarde de euro. Pe de altă parte, România, țară în care guvernul susține turismul prin subvenții indirecte – voucherele de vacanță – a înregistrat doar 2,4 milioane de turişti străini. Veniturile obținute au fost de 1,3 miliarde de euro.