Socialiştii bulgari, care au făcut parte din fostul guvern al premierului Kiril Petkov, au anunţat miercuri că nu vor susţine un nou cabinet condus de Petkov, nemulţumiţi de decizia acestuia de a expulza 70 de diplomaţi ruşi, bănuiți că ar fi spioni. Dacă nu se va ajunge la formarea unui nou guvern susținut de o majoritate parlamentară, țara vecină va ajunge iar la alegeri, al patrulea scrutin din aprilie 2021.
Guvernul condus de Kiril Petkov a picat săptămâna trecută printr-o moțiune de cenzură. Petkov încearcă acum să formeze o nouă majoritate, misiune devenită și mai dificilă acum că socialiștii au anunțat că nu-i mai susțin. Analiștii politici oricum nu-i dădeau prea multe șanse fostului premier să mai formeze un nou cabinet cu susținere majoritară parlamentară.
Socialiștii bulgari spun că decizia de a fi expulzați cei 70 de diplomați ruși este „inacceptabilă”, ea fiind luată de premierul demis fără aprobarea guvernului, deci fără consultarea lor.
„Suspendăm convorbirile cu partidul PP (Continuăm Schimbarea) pentru formarea unui nou guvern. Decizia de a expulza 70 de diplomaţi ruşi e fără precedent și, pentru nou, complet inacceptabilă”, a declarat Kornelia Ninova, lidera socialistă şi fost vicepremier, potrivit Reuters.
Ea a precizat că socialiștii ar putea reveni la masa negocierilor dacă Petkov nu va mai fi propunerea de prim-ministru.
Kiril Petkov a avut o poziţie surprinzător de fermă împotriva Rusiei pentru o ţară care are puternice legături tradiționale cu Moscova. Specialiștii cred că viitorul guvern nu va mai avea o atitudine la fel de fermă față de țara care a invadat Ucraina.
Maria Zaharova, purtătorarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a acuzat că decizia de expulzare a diplomaților ruși „s-a făcut la cererea unor forţe externe” care „încearcă, sub false pretexte, să creeze confruntări între țările europene şi Rusia, să manipuleze cinic guverne şi politicieni care nu-s independenţi şi să distrugă ce s-a creat în Europa vreme de decenii”.
Zaharova a amenințat că Moscova îşi rezervă dreptul să recurgă la măsuri politice şi diplomatice ca represalii, inclusiv cu caracter asimetric.
Ea a mai susținut că politicienii bulgari care au luat decizia expulzării încearcă să dea „o lovitură devastatoare relaţiilor cu Rusia şi mecanismelor de dialog bilateral rămase”