Bulgaria a impus o taxă asupra gazelor naturale rusești, care este tranzitată pe teritoriul său, lăsând comercianții să cântărească dacă această mișcare ar putea declanșa o dispută cu Moscova și cu transportatorii de combustibil pe fondul unei piețe deja volatile, scrie Bloomberg.
Un nou proiect de lege, publicat vineri și care intră imediat în vigoare, introduce o taxă de 20 de leva bulgărească (10,76 USD) pe megawat oră de gaz de origine rusă. Aceasta reprezintă aproximativ 20% din prețul gazului de referință al Europei tranzacționat în centrul regional Amsterdam.
Deși Bulgaria nu importă gaze din Rusia pentru propriile nevoi, este o rută semnificativă pentru fluxurile mult diminuate de conducte pe care Rusia le trimite în Europa după reducerile masive din 2022. Aproape jumătate din gazul rusesc intră în Bulgaria din Turcia prin legătura TurkStream. , pentru expedieri ulterioare către Ungaria, Serbia și alte părți ale Europei de Sud.
Mișcarea adaugă o nouă incertitudine unei piețe deja zguduite. Prețurile gazelor din Europa au crescut în ultimele zile, deoarece amenințările la adresa fluxurilor de gaze cresc pe tot globul, inclusiv războiul Israel-Hamas, potențiale lovituri la fabricile cheie de export din Australia și vulnerabilitățile infrastructurii după o scurgere recentă a unei conducte de la Marea Baltică, unde este suspectat un posibil sabotaj.
Gazprom PJSC din Rusia a încetat să furnizeze piața internă a Bulgariei anul trecut, după ce țara a refuzat să plătească în ruble pentru combustibil și a trecut la furnizori alternativi, inclusiv Turcia. Luna trecută, autoritățile bulgare au aprobat o moțiune de încetare treptată a importurilor de țiței rusesc, aliniind țara cu ceilalți membri ai Uniunii Europene.
Ungaria, ţară care beneficiază de o mare parte din gazele naturale ruseşti care trec prin Bulgaria a criticat decizia ca fiind „inacceptabilă”:
„Ca un stat membru al Uniunii Europene să amenințe aprovizionarea cu gaze a unui alt membru UE este contrar solidarității europene, regulilor și este inacceptabil”, a declarat Szijjarto vineri de la Moscova, unde a participat la o conferință privind energia.
Noua taxă, care include o excepție pentru combustibilul comprimat transportat în containere specifice, se va aplica operatorilor de rețea și importatorilor finali, dar nu este încă clar cum va avea impact asupra altor participanți pe piață.
Proiectul de lege este menit să pună în aplicare sancțiunile UE împotriva Rusiei, impuse ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina. Printre obiectivele sale se numără „impozitarea echitabilă a profiturilor realizate pe teritoriul statului și creșterea veniturilor bugetare”, potrivit oficialilor care au elaborat măsura.