Bulgaria a primit primul transport de gaz lichefiat din SUA. Rusia a pierdut 30% din exporturile de gaze, de la începutul invaziei armatei ruse în Ucraina

Bulgaria a primit primul transport de gaz lichefiat din SUA. Rusia a pierdut 30% din exporturile de gaze, de la începutul invaziei armatei ruse în Ucraina
Sursă foto: hepta.ro

Bulgaria a primit primul tanc cu gaz lichefiat din SUA. Ministerul Energiei din Bulgaria a declarat că  a fost preluat „combustibilul albastru”  şi este descărcat la un terminal de GNL din Turcia, într-un interviu pentru postul local de televiziune NOVA.

„Din câte știu, cisternul este acum în curs de descărcare, după care vom folosi gazul”, a specificat vicepremierul Asen Vasilyev jurnaliștilor.

Bulgaria a primit primul transport de gaz lichefiat din SUA

Pentru a descărca combustibilul de pe navă ar fi nevoie de 18 ore. Astfel, Bulgaria are ocazia de a folosi terminale de regazificare pentru gaze naturale lichefiate în Turcia și Grecia, au explicat experții pentru sursa citată.

Turcia deține patru terminale GNL de unde se poate descărca gazul lichefiat.

Din data de 7 iunie, Rusia a oprit  livrarea de gaze către șase țări din Europa printre care se află Bulgaria, Germania, Danemarca, Țările de Jos, Polonia și Finlanda. La 27 aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze către Bulgaria și Polonia pe fondul refuzului de a plăti în ruble.

Presa din Rusia relatează că Gazprom a oprit furnizarea către companiile care nu  respectă termenii contractelor semnate în trecut și care refuză să plătească în ruble livrările de gaz, conform Ziare.com.

În primele 5 luni de la începutul războiului în Ucraina, exporturile de gaze din Rusia  au scăzut  cu aproximativ 30%. Bulgaria consumă aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an, din care peste 90% proveneau din Rusia.

Acord istoric între SUA și UE pentru a reduce dependența Europei de gazul rusesc

Reamintim că, la sfârșitul lunii martie, SUA și UE au anunțat un acord major pentru gaz natural lichefiat, într-o încercare de a reduce dependența Europei de energia rusească. În baza înțelegerii, partea americană va furniza blocului comunitar cel puțin 15 miliarde de metri cubi suplimentari de LNG până la sfârșitul anului, transmite BBC.

Acest acord va înlocui GNL rusesc, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Blocul a încercat să-și orienteze politica energetică departe de Rusia și să reducă riscul întreruperii aprovizionării. Schimbarea politicii energetice s devenit urgentă după ce invazia Ucrainei a ridicat perspectiva întreruperii fluxului de gaze.

Practic, SUA va suplimenta cu 68% furnizarea de gaz către UE în acest an, notează și jurnaliștii spanioli de la El Pais.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:55 - Prima ninsoare consistentă a umplut pârtiile din stațiunile de schi: „Nimeni nu se aștepta să ningă în noiembrie”
11:54 - Diana Șoșoacă s-ar fi filmat în cabina de vot. Scandal la secția de votare unde a votat europarlamentara. Poliția Capitalei face cercetări
11:32 - Traian Băsescu a mers să voteze pentru prezidențiale: „Sunt convins că românii vor ieși la vot și vor alege bine” / „Să știți că nu mă duc în Congo, doar am amenințat” (VIDEO)
11:03 - Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că, astăzi, nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară. Iubesc țara asta și continui să lupt pentru ea” (VIDEO)
10:52 - Un tânăr din Vâlcea a fost amendat și a rămas fără certificatul de înmatriculare al mașinii după ce și-a decorat autoturismul cu luminițe LED
10:45 - Un polițist de frontieră s-a împușcat în cap. Urma să efectueze paza la o secție de votare din Giurgiu
10:28 - Alegeri prezidențiale. Județele cu prezența cea mai mare la vot. Cine se află pe ultimele locuri
10:15 - Atac armat lângă ambasada Israelului din Amman: Trei polițiști răniți și atacator împușcat mortal
10:02 - Nicușor Dan: Pentru prezidențiale, am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României, iar la referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil (VIDEO)
09:44 - Drone neidentificate observate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie: „Continuăm să ne monitorizăm spaţiul aerian”