Bulgaria a primit primul tanc cu gaz lichefiat din SUA. Ministerul Energiei din Bulgaria a declarat că a fost preluat „combustibilul albastru” şi este descărcat la un terminal de GNL din Turcia, într-un interviu pentru postul local de televiziune NOVA.
„Din câte știu, cisternul este acum în curs de descărcare, după care vom folosi gazul”, a specificat vicepremierul Asen Vasilyev jurnaliștilor.
Pentru a descărca combustibilul de pe navă ar fi nevoie de 18 ore. Astfel, Bulgaria are ocazia de a folosi terminale de regazificare pentru gaze naturale lichefiate în Turcia și Grecia, au explicat experții pentru sursa citată.
Turcia deține patru terminale GNL de unde se poate descărca gazul lichefiat.
Din data de 7 iunie, Rusia a oprit livrarea de gaze către șase țări din Europa printre care se află Bulgaria, Germania, Danemarca, Țările de Jos, Polonia și Finlanda. La 27 aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze către Bulgaria și Polonia pe fondul refuzului de a plăti în ruble.
Presa din Rusia relatează că Gazprom a oprit furnizarea către companiile care nu respectă termenii contractelor semnate în trecut și care refuză să plătească în ruble livrările de gaz, conform Ziare.com.
În primele 5 luni de la începutul războiului în Ucraina, exporturile de gaze din Rusia au scăzut cu aproximativ 30%. Bulgaria consumă aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an, din care peste 90% proveneau din Rusia.
Reamintim că, la sfârșitul lunii martie, SUA și UE au anunțat un acord major pentru gaz natural lichefiat, într-o încercare de a reduce dependența Europei de energia rusească. În baza înțelegerii, partea americană va furniza blocului comunitar cel puțin 15 miliarde de metri cubi suplimentari de LNG până la sfârșitul anului, transmite BBC.
Acest acord va înlocui GNL rusesc, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Blocul a încercat să-și orienteze politica energetică departe de Rusia și să reducă riscul întreruperii aprovizionării. Schimbarea politicii energetice s devenit urgentă după ce invazia Ucrainei a ridicat perspectiva întreruperii fluxului de gaze.
Practic, SUA va suplimenta cu 68% furnizarea de gaz către UE în acest an, notează și jurnaliștii spanioli de la El Pais.